Reddingswerkers op de puinhopen van het ingestorte gebouw in Surfside bij Miami AFP

Het aantal doden dat is geborgen na het instorten van een appartementengebouw in de buurt van de Amerikaanse stad Miami is opgelopen naar negen. Een van de slachtoffers was eerder in het ziekenhuis opgenomen en overleed aan zijn verwondingen.

Van vier van de doden is de identiteit vastgesteld. Het zijn twee vrouwen van 54 en 79 en twee mannen van 54 en 83.

Er worden nog altijd zo'n 150 mensen vermist. De zoektocht naar slachtoffers gaat onverminderd door, hoewel de hoop nog overlevenden te vinden grotendeels vervlogen is. De verwachting is dat het dodental fors zal stijgen.

Blijven doorzoeken

Familieleden leven tussen hoop en vrees. Sommigen klagen dat het reddingswerk niet snel genoeg gaat. De brand in de puinhopen die de werkzaamheden bemoeilijkte en veel rook veroorzaakte, is kleiner geworden.

Er wordt gezocht met hulphonden, sonar, drones en infraroodscanners, in de hoop dat er nog mensen worden gevonden in holle ruimtes in de puinhopen. Van lichaamsdelen die tussen de puinhopen worden gevonden, wordt geprobeerd de identiteit vast te stellen via dna-onderzoek. Leden van de wachtende families wordt gevraagd dna af te staan om dat onderzoek te bespoedigen.

Per bus langs de rampplek

200 familieleden van vermisten worden opgevangen in een balzaal van een hotel in de buurt van de Champlain Towers South, waar ze wachten op nieuws. Sommigen ongeduldig, anderen gelaten.

Vanwege de frustratie van familieleden over de voortgang van het reddingswerk werden bussen geregeld om hen langs de rampplek te rijden. Tot nu toe werden ze daar weggehouden. Bij het ingestorte gebouw kregen ze de gelegenheid om even "bij de situatie stil te staan en te bidden", zoals burgemeester Levine Cava van Miami-Dade het zei.

Renovatie gepland

De oorzaak van het instorten wordt onderzocht, al kan het onderzoek nog maanden duren. Het gebouw zou worden gerenoveerd. De kosten daarvan zouden rond de 9 miljoen dollar bedragen, volgens de berekeningen van een technisch bureau.

In 2018 was al bekend dat het gebouw in slechte staat verkeerde. Het beton onder het zwembad was kapot en er zaten scheuren in pilaren in de parkeergarage.

Twee aangrenzende flatgebouwen zijn onderzocht, maar daar zijn geen grote gebreken vastgesteld.

STER reclame