ANP | NOS
EK voetbal

Het was vanochtend een grote oranjezee bij de incheckbalies op Schiphol. Voetbalfans die het Nederlands elftal achterna reizen hebben zich uitgedost met kleurrijke hoedjes, shirtjes en vlaggen. Een enkeling loopt rond in een leeuwenpak.

"Ik voel me opgelaten", zegt een van de fans die met een vriendengroep richting Hongarije gaat. "Als je ziet hoe enorm druk het hier is op Schiphol, dan wordt het een groot feest, met een oranjemars erop en eraan. Ik heb er enorm veel zin in."

Op de vraag of de Nederlandse voetballers gaan winnen of verliezen, hoeft hij niet lang na te denken. "Ik ga ervan uit dat we winnen, dat moet haalbaar zijn." Lang feesten wordt het overigens niet voor de groep vrienden, om 00.00 uur vannacht vliegen ze terug.

Ook andere Oranjefans hebben vol vertrouwen in de Nederlandse sporters. "Taaie wedstrijd denken we, maar na verlenging winnen", verwachten twee vrienden. Een drietal andere mannen vermoedt dat ook. "Verlenging, strafschoppen, winnen en dan weer het vliegtuig in. Volgens mij wordt het een groot feest."

Er stonden vanochtend lange rijen met Oranjefans bij de incheckbalies:

Oranjefans onderweg naar Boedapest: 'Het wordt een groot feest'

Op Schiphol wapperden deze ochtend overigens niet alleen oranje vlaggen. Veel supporters liepen rond met regenboogvlaggen met de Hongaarse tekst A szerelem mindenkié, wat 'liefde is voor iedereen' betekent.

De uitdeelactie is een initiatief van KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum. Hij hoopt Oranjefans ervan te overtuigen om zich in Hongarije uit te spreken voor acceptatie en gelijkwaardigheid. "We willen als oranjelegioen een statement maken door te zeggen: wat jullie daar doen rond die homowetgeving, iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Liefde is voor iedereen."

Hongarije voerde woensdag een omstreden anti-homowet in. Met die wet verbiedt Hongarije boeken, films en andere media met seksuele inhoud die niet heteroseksueel is. Ook reclame-uitingen waarin homo- of transseksualiteit als normaal wordt voorgesteld mag niet meer worden getoond. Daarop is veel kritiek. Rutte zei eerder deze week dat als het aan hem ligt, er voor Hongarije geen plek meer is aan de Europese tafel als het de wet niet intrekt.

Het Nederlands elftal speelt vandaag in de achtste finale van het EK voetbal tegen Tsjechië. De aftrap in het Ferenc Puskás-stadion is om 18.00 uur. Vanaf 21.00 uur nemen België en Portugal het tegen elkaar op in Sevilla.

Duizenden supporters waren gisteren al in de Hongaarse hoofdstad. En ze laten flink van zich horen:

Boedapest kleurt steeds meer oranje: 'Fantastisch om ze naar winst te schreeuwen'

STER reclame