De gasopslag van de NAM in Grijpskerk, Groningen
NOS NieuwsAangepast

Voorlopig toch nog gas nodig uit Groningse bodem

Er blijft voorlopig toch nog gas nodig uit de Groningse bodem. In 2018 kondigde minister Wiebes van Economische Zaken aan dat vanaf medio 2022 er geen gas meer hoeft te worden gewonnen in Groningen. Het veld zou alleen nog dienen als back up bij koude winters.

Nu het einde van de winning in zicht komt blijft het nog een heel gepuzzel om die belofte waar te maken. Om het gebied als back up te kunnen gebruiken moeten sommige putten operationeel blijven. Daarvoor is het nodig dat er nog gas uit wordt gehaald. Het zal dan maximaal om 1,5 mrd kuub gas gaan.

De Gasunie houdt de optie open om bij technische tegenvallers toch iets meer gas te winnen. Dat is volgens de Gasunie nodig om de leveringszekerheid van gas aan huishoudens te garanderen. Het zal dan maximaal om 1,5 mrd kuub gas gaan. Dat schrijft minister Stef Blok van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij uitlegt hoe de beloofde sluiting van het Groningse gasveld verloopt.

Gaswinningsbedrijf NAM heeft eerder al aangegeven in 2022 liever helemaal te stoppen met de winning. Daar wordt niet voor gekozen, omwille van die leveringszekerheid.

Grootverbruikers

Het lukt vier grootverbruikers niet om sneller af te bouwen. En bij één afnemer, waarvan eerst werd verwacht dat die tijdig zou kunnen omschakelen op een andere brandstof, dreigt aanzienlijke vertraging. Dat hoeft geen probleem te zijn, aldus de Gasunie, omdat er al genoeg andere maatregelen zijn getroffen.

Zo ligt de bouw van de nieuwe stikstoffabriek op schema, waardoor er meer gas uit het buitenland kan worden gehaald. Dat wordt in die fabriek omgezet in dezelfde kwaliteit als het Gronings gas. Als de bouw van de fabriek met meer dan een half jaar vertraagt, dan heeft dat wel consequenties voor de winning in Groningen.

Backup nodig

Voor komend gasjaar (oktober 2021-oktober 2022) kondigde de minister al eerder aan dat er nog 3,9 miljard kuub door de NAM uit de grond gehaald moet worden. Dat is het plafond voor dat jaar. Maar het zou meer kunnen worden als er gas wordt opgeslagen in de opslag in Grijpskerk. Om die opslag gereed te maken is extra gas nodig uit het Groningenveld.

Grijpskerk kan volgens de minister dienen als backup, voor het geval er een grote gasvraag ontstaat. Hij neemt daar later dit jaar een definitief besluit over. Onderhandelingen met de eigenaren van de gasopslag, Shell en Exxon, daarover lopen nog.

De NAM, eigendom van Shell en Exxon, wilde de opslag in Grijpskerk in 2019 nog sluiten. Maar volgens het ministerie van Economische Zaken en de Gasunie is de opslag, met ruimte voor 3 miljard kuub gas, nu mogelijk dus toch nodig.

Kans op aardbevingen

TNO adviseert om het risico op aardbevingen door de extra winning voor Grijpskerk nader te onderzoeken. Ook toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt dat de verhoging van de productie mogelijk kan leiden tot een tijdelijke verhoging van het seismische risico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl