Veronica Campbell-Brown bij de IAAF World Challenge in Beijing in 2015 EPA
Tokyo 2020

Veronica Campbell-Brown stopt per direct met topsport, luttele dagen voor de olympische kwalificatiewedstrijden van haar land. De 39-jarige Jamaicaanse sprintster veroverde in haar rijke loopbaan acht olympische medailles (drie goud) en dertien WK-medailles (vijf goud).

In 2004 en 2008 werd ze olympisch kampioen op de 200 meter door haar Amerikaanse rivale Allyson Felix af te troeven. Ze won in 2004 ook olympisch goud op de 4x100 meter met de estafetteploeg.

Haar laatste individuele eremetaal pakte Campbell-Brown in 2015 bij de WK in Peking. Ze werd toen derde op de 200 meter achter Dafne Schippers en Elaine Thompson. Op de 100 meter viel ze in Peking net naast het podium, dat werd bezet door Shelly-Ann Fraser-Pryce, Schippers en de Amerikaanse Tori Bowie.

Kijk hieronder naar de WK-finale van 2015 op de 200 meter, gewonnen door Dafne Schippers.

Terugkijken: Schippers klopt Thompson en Campbell-Brown in WK-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Campbell-Brown maakte op 18-jarige leeftijd in Sydney haar olympische debuut. Ze ging met een zilveren plak op de 4x100 meter estafette naar huis. Campbell-Brown, die in 2019 moeder werd en vorig jaar haar rentree maakte, is samen met Merlene Ottey de enige atlete die op vijf Spelen op het podium stond.

"Ik ben van het plaatsje Trelawny, Jamaica, geklommen op de ladder van succes tot een van de meest gelauwerde vrouwen in de geschiedenis van de Olympische Spelen en de WK", zegt ze op Instagram. "Onderweg ging ik langs pijn, blessures, afwijzingen en tranen, maar die hebben nooit mijn verlangen om de vruchten van succes en voldoening te plukken, gedoofd. Daar ben ik trots op en dankbaar voor."

STER reclame