Georginio Wijnaldum viert zijn treffer tegen Noord-Macedonië

Tsjechië is tegenstander van Oranje in achtste finales komende zondag

Het Nederlands voetbalelftal speelt zondagavond (18.00 uur) in Boedapest tegen Tsjechië in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal.

Dat is duidelijk geworden na de twee laatste wedstrijden in groep E: Zweden won met 3-2 van Polen en is als groepswinnaar door. En omdat Spanje met 5-0 te sterk was voor Slowakije hebben de Spanjaarden zich als tweede geplaatst voor de volgende ronde en zijn de Slowaken en Polen uitgeschakeld.

Achtste finales

Het veelbesproken letterschema van de UEFA koppelde daardoor de ploeg van bondscoach Frank de Boer aan Tsjechië.

Daardoor ontloopt Oranje de gevreesde nummer drie uit de 'poule des doods'. Regerend Europees kampioen Portugal eindigde als derde in poule F na een gelijkspel (2-2) tegen groepswinnaar Frankrijk en ook Duitsland plaatste zich voor de achtste finales na een gelijkspel (2-2) tegen Hongarije.

Oranje won alle drie de groepswedstrijden, tegen Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0). Daardoor plaatste de ploeg van bondscoach Frank de Boer zich als groepswinnaar voor de knock-outfase van het Europees kampioenschap.

Tsjechië werd derde in groep D, achter Engeland en Kroatië. De Tsjechen wonnen de eerste wedstrijd van Schotland met 2-0, onder meer door een schitterend afstandsschot van Patrick Schick.

Tsjechië, de volgende 'sjieke' tegenstander van Oranje op het EK

In het tweede duel werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Kroatië. Dinsdagavond werd de groepsfase afgesloten met een 1-0 nederlaag tegen groepswinnaar Engeland.

Als Oranje de achtste finale zondag weet te winnen, dan speelt het in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Wales en Denemarken.

Slechte herinneringen aan laatste duel

Nederland en Tsjechië speelden voor het laatst tegen elkaar in 2015, in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. Oranje moest die wedstrijd winnen om nog kans te maken op deelname aan het vorige Europees kampioenschap in Frankrijk.

Wesley Sneijder, Daley Blind en Jeroen Zoet van het Nederlands elftal na afloop van het kwalificatieduel Nederland-Tsjechië

De ploeg van toenmalig bondscoach Danny Blind verloor in Amsterdam met 3-2, waardoor de ploeg er voor het eerst sinds 1984 niet bij was op een EK voetbal.

Van de huidige selectie van Oranje waren Memphis Depay, Daley Blind en Georginio Wijnaldum er toen ook al bij.