EPA
NOS NieuwsAangepast

Regenboogvlag wappert in München, protest voor de wedstrijd

Voor de EK-wedstrijd Hongarije-Duitsland die sinds 21.00 uur wordt gespeeld, waren op veel plaatsen in München regenboogvlaggen te zien. Bij de Allianz Arena zijn vlaggen uitgedeeld aan fans; in de stad wapperden onder meer op het stadhuis regenboogvlaggen.

Ook op de trams van het gemeentelijke vervoerbedrijf waren ze te zien:

Centrum van München hangt vol met regenboogvlaggen

Voor aanvang van de wedstrijd rende iemand met een regenboogvlag het veld op, in de richting van de Hongaarse ploeg die stond opgesteld voor het volkslied. De man is overmeesterd en meegenomen door stewards.

AFP
Protest in het stadion, kort voor de aftrap

Hongarije en Duitsland spelen tegen elkaar in de Allianz Arena in München. Het gemeentebestuur wilde het stadion verlichten in regenboogkleuren, uit protest tegen nieuwe anti-homowetgeving in Hongarije, maar de UEFA ging niet mee in dat verzoek "gezien de politieke context" ervan.

Op tal van andere plekken in de stad is de regenboogvlag, een lhbti-symbool, dus wel te zien. Behalve op het stadhuis prijken de regenboogkleuren ook in de hal van het centraal station en bij tal van winkels en horecagelegenheden.

Vanavond worden nog de 291 meter hoge Olympiatoren en een grote windturbine in de buurt van de Allianz Arena verlicht.

Ook online zijn veel instanties en bedrijven solidair met de lhbti-beweging. Grote bedrijven uit München als Siemens en BMW hebben hun socialemediaprofielen aangepast, net als de politie, de brandweer en de gemeente.

In andere Duitse steden zijn eveneens regenboogvlaggen te zien. Vanavond worden veel stadions van Bundesliga-clubs verlicht. Op het plein voor de Brandenburger Tor in Berlijn is de vlag eveneens te zien.

Christoph Soeder / dpa picture alliance
Regenboogvlag in Berlijn, wapperend aan een gebouw van de Europese Unie

De actie krijgt ook navolging in Nederland, onder meer in Amsterdam. Daar is het symbool van de lhbti-beweging te zien op het stadhuis, op de A'DAM Toren en de Ziggo Dome.

In Groningen wordt het stadhuis verlicht; in Arnhem het stadhuis en de John Frostbrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl