EK voetbal
Bekijk de samenvatting van Kroatië - Schotland (3-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kroatië heeft zich ten koste van Schotland geplaatst voor de achtste finales op het Europees kampioenschap voetbal. In het alles-of-niets-duel in Glasgow trok de vicewereldkampioen van 2018 mede dankzij een oogstrelende treffer en een assist van Luka Modric aan het langste eind: 3-1.

Daardoor is Kroatië als de nummer twee van groep D door naar de knock-outfase op het EK. De groepswinst in de poule ging naar Engeland, dat Tsjechië met 1-0 versloeg op Wembley. Tsjechië is als een van de vier beste nummers drie ook door.

Kroatië kende tot nu toe een teleurstellend EK; de ploeg begon met een nederlaag tegen Engeland (1-0) en speelde gelijk tegen Tsjechië (1-1). Daardoor moesten Modric en co dinsdagavond van Schotland winnen om te voorkomen dat het, drie jaar na het bereiken van de WK-finale, zou stranden in de groepsfase.

Geen gelijkspel

Schotland, dat zich op een eindtoernooi nog nooit voor de knock-outfase wist te plaatsen, had net als Kroatië nog uitzicht op de achtste finales. Maar dan moest de ploeg wel winnen én dus scoren; iets wat Schotland als enige land nog niet gelukt was op dit EK. Bij een gelijkspel zouden beide landen uitgeschakeld zijn.

Eindstand groep D NOS

Daarbij moest de ploeg het ook doen zonder Billy Gilmour; de middenvelder van Chelsea testte maandag positief op het coronavirus en zit sindsdien tien dagen in zelfisolatie.

De Schotten begonnen, aangemoedigd door het gepassioneerde thuispubliek op Hampden Park, fel aan hun missie. Na vijf minuten resulteerde dat in de eerste kans van de wedstrijd, maar Ché Adams kon met zijn grote teen net niet bij de indraaiende voorzet van John McGinn.

Adams kan net zijn voet niet tegen een voorzet van zijn ploeggenoot zetten Pro Shots

De Kroaten, toch wel aan hun stand verplicht om de Schotten het vuur na aan de schenen te leggen, maakten veel foutjes en weinig indruk in het eerste kwartier.

Toch wist de ploeg uit het niets de openingstreffer te maken. Ivan Perisic legde een hoge voorzet met zijn hoofd voor de voeten van Nikola Vlasic, die de bal hard langs de Schotse doelman David Marshall schoot: 1-0.

Eerste Schotse treffer

De goal gaf de Kroaten wat meer zelfvertrouwen en er begon steeds meer te lukken bij de ploeg van Zlatko Dalic, maar vlak voor rust wisten de Schotten zich weer terug te knokken in de wedstrijd.

Na onhandig uitverdedigen voor het doel van de Kroatische doelman Dominik Livakovic kwam de bal voor de voeten van Callum Mcgregor, die niet twijfelde en hard de eerste EK-treffer voor de Schotten binnenschoot.

Callum McGregor (midden) viert de 1-1 tegen Kroatië Reuters

Beide teams schoten niets op met een gelijkspel en zochten meer de aanval in de tweede helft, waarin het niveauverschil steeds meer duidelijk werd.

Na waarschuwingen van Kroatië - Gvardiol en Perisic verschenen alleen voor het doel - zorgde McGinn opeens voor gevaar, maar na een uur kreeg sterspeler Luka Modric Hampden Park stil met een prachtige treffer.

Modric zet Kroatië op voorsprong met oogstrelende treffer 'buitenkantje rechts' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 35-jarige aanvoerder schoot een afvallende bal vanaf de rand van de zestien met 'buitenkantje rechts' in de linkerhoek, waarna het verzet van de Schotten gebroken leek.

Een kwartier voor tijd maakte Perisic er ook nog 3-1 van door uit een corner van Modric knap raak te koppen.

Statistieken Kroatië-Schotland

STER reclame