Anthony Muhamed Sali uit Emmen RTV Drenthe
EK voetbal

Het Nederlands elftal speelt vandaag om 18.00 uur zijn laatste wedstrijd in de groepsfase van het EK tegen Noord-Macedonië. Voor sommige fans is het lastig kiezen voor welk team ze vanavond juichen.

Anthony Muhamed Sali (40) uit Emmen vluchtte 27 jaar geleden vanuit het Oost-Europese land naar Nederland. Samen met familie en vrienden gaat hij de wedstrijd kijken. Voor welke ploeg hij is? "Nederland, 100 procent. Ik woon hier al zo lang, maar mijn roots liggen in Macedonië, dus ik juich wel als zij scoren", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Sali hoopt dat Nederland vanavond met een B-elftal speelt. "Noord-Macedonië wil de eer natuurlijk wel hoog houden. Als ik zie hoe ze voor elke meter vechten, dat geeft voor mij precies weer hoe de mentaliteit in de Balkanlanden is. Dat maakt me heel trots."

Niets meer te verliezen

Het is de eerste keer dat Noord-Macedonië meedoet aan een EK voetbal. Het elftal staat met nul punten op de laatste plek in groep C en gaat sowieso niet door naar de volgende ronde.

Voor Nederland staat er na de winst op Oostenrijk ook niks meer op het spel. Oranje is als winnaar van groep C al zeker van de achtste finales.

Bobi Mileski met shirtjes van Oost-Europese spelers RTV Noord

Hoewel beide elftallen weinig te verliezen hebben, verwacht Bobi Mileski uit Groningen een spannende wedstrijd. "Ik denk dat het een hele mooie wedstrijd wordt met veel publiek en sfeer. Onze kleuren zijn rood en geel, dat lijkt wel wat op oranje. Onze vlag zal stralen op de tribune", zegt hij tegen RTV Noord.

Mileski zit vanavond met een aantal vrienden in de Johan Cruijff Arena. Hij juicht vooral voor Noord-Macedonië, maar kan ook zeker leven met een winst van Nederland. "Als het maar geen 7-0 wordt."

'Vanavond voor Macedonië'

Ook NOS-verslaggever Vlado Veljanoski kijkt vanavond met twee petten op. "Ik ben toch iemand met Macedonische, Joegoslavische én Nederlandse wortels. Maar vanavond kies ik voor de rood-gele wortelsmaak."

Volgens Veljanoski is Nederland uiteraard de favoriet. "Maar voor onze jongens zijn dit dé wedstrijden uit hun nog jonge carrière." Lees hier meer over Noord-Macedonië en het elftal.

STER reclame