AFP

Het grootste model uit de 737 MAX-groep, de MAX 10, van vliegtuigbouwer Boeing, is vandaag begonnen aan zijn eerste testvlucht. Daarmee is een nieuwe grote stap gezet in de terugkeer van het vliegtuigtype, waarvoor na twee dodelijke ongelukken een langdurig vliegverbod gold.

Rond 19.00 uur Nederlandse tijd vertrok het vliegtuig van een vliegveld in de omgeving van Seattle, in de Amerikaanse staat Washington, waar Boeing een grote productievestiging heeft.

Het model MAX 10 is het eerste 737-vliegtuig dat een proefvlucht maakt sinds de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten weer toestemming gaven om te gaan vliegen met het type. De 737 MAX-toestellen staan sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden.

Hier de beelden van de opstijgende MAX 10:

De ongelukken werden veroorzaakt door een systeemdefect waardoor de neus van het toestel automatisch hard naar beneden werd geduwd als het te snel opsteeg.

Boeing stelde eerder dit jaar de levering van MAX 10 met twee jaar uit tot 2023, naar verluidt om veiligheidsaanpassingen door te voeren. Het is de laatste variant die gepland staat voor de 737 MAX-serie. Met de testvluchten worden onder meer nieuwe soorten sensoren getest. Het toestel werd gebouwd in 2019 en moest vanwege het vliegverbod opgeslagen worden voordat een testvlucht kon worden uitgevoerd.

STER reclame