Matthijs de Ligt op de grond ANP
EK voetbal

Nederland weet nu al dat het op 27 juni in Boedapest in actie komt in de achtste finales van het Europees kampioenschap. Moet bondscoach Frank de Boer maandag het laatste groepsduel tegen het al uitgeschakelde Noord-Macedonië gebruiken om spelers te sparen of moet het team juist in zijn ritme blijven?

Aan het sparen van krachten bewaart Oranje geen goede herinneringen. In 2008 gooide bondscoach Marco van Basten zijn volledige elftal overhoop, waarna tegen Rusland niet meer het niveau van de sensationele overwinningen op Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) werd bereikt.

Ik wil niet zeggen dat de wedstrijd tegen Noord-Macedonië nergens over gaat.

Memphis Depay, nadat de groepszege van Oranje al veiliggesteld is

"Toen was ik er blij mee, nu zou ik het absoluut niet doen", zegt Rafael van der Vaart, destijds een basisspeler die een dagje rust kreeg. "Marco wisselde toen echt iedereen, ook de keeper. Het voelde daarna anders, je wordt toch een beetje uit je ritme gehaald."

Van Basten weet wel wat hij zou doen: 'Alle pijlen op de vierde wedstrijd'

Maar toch, een beetje wisselen kan volgens hem geen kwaad. Er zijn wat pijntjes. En Marten de Roon riskeert een schorsing, met al een gele kaart op zak.

"Laten we eerst kijken hoe we nu herstellen", zegt De Boer er zelf over. "We moeten goed naar de fitheid van onze spelers kijken, want we willen ook naar de kwartfinales en liefst verder."

Wat betreft de fysieke gesteldheid van zijn spelers vertrouwt De Boer op zijn medische staf. Maar de vorm van de ploeg is iets ongrijpbaars, liet aanvaller Memphis Depay al weten. "Ik wil niet zeggen dat de wedstrijd tegen Noord-Macedonië nergens over gaat."

Betrokken bij beide goals

Depay was tegen Oostenrijk verantwoordelijk voor de openingstreffer en stond met een dieptebal op Donyell Malen aan de basis van de 2-0.

"Malen moet spelen", is Van der Vaart stellig over de spits die meteen zijn stempel drukte na zijn invalbeurt. En zo zijn er nog wel meer dingen die De Boer kan uitproberen volgens de analist.

'Niet tegen Noord-Macedonië het hele elftal wisselen'

En hoe denkt Van Basten er vandaag de dag zelf eigenlijk over? "Alle pijlen op vierde wedstrijd", zegt de oud-bondscoach, die het laatste groepsduel dus nog steeds zou gebruiken om te rouleren. Maar misschien niet zo rigoureus meer als in 2008. "Ik zou ook kijken in hoeverre spelers gebaat zijn met rust."

Ondanks de meeste speelminuten op de teller lijkt Frenkie de Jong de laatste die vraagt om een wisselbeurt. "Dat is aan de trainer. Wat hij in gedachten heeft, moet hij doen. Dat volgen we gewoon."

Wil De Boer spelers sparen voor vierde EK-duel? 'Eerst kijken hoe we nu herstellen'

Matthijs de Ligt wil ritme opdoen na zijn liesblessure. En ook Daley Blind, net terug na een enkeloperatie, lijkt niet te snakken naar een pauze. "Ik had graag nog wat langer willen spelen, ik had niet op het bord gelet", verklaarde Blind de teleurstelling die van zijn gezicht afdroop toen hij werd gewisseld.

De Boer moet kiezen

De bal ligt dus bij de bondscoach. De Boer moet nu gaan kiezen en lijkt voor een middenweg te gaan, liet hij al doorschemeren. "Het kan dus zijn dat ik twee spelers aan de kant houd. Maar het zou ook kunnen dat ik vijf man gedeeltelijk laat spelen, zodat ik weer veel kan wisselen."

"We weten hoe belangrijk het ritme van bepaalde spelers is", realiseert De Boer zich. De voorbeelden uit het verleden kent hij ook, dat een teams hun vorm verloren door de vele wisselingen. "Natuurlijk neem je dat mee. In Boedapest zullen we zien of we de goede keuze hebben gemaakt."

STER reclame