Morrison (l) en Johnson (r) AFP

Het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben een handelsakkoord gesloten. Een handelsakkoord met Australië was voor de Britten een prioriteit; ze willen hun zakelijke en diplomatieke banden in de Indo-Pacific-regio versterken.

Het is de eerste grote handelsovereenkomst sinds de brexit die de Britten sluiten met een land waarmee ze als EU-lidstaat geen overeenkomst hadden.

Onduidelijk is nog waarover precies afspraken zijn gemaakt; de details worden later bekendgemaakt. Maar Australische boeren hebben al gezegd dat ze vrezen dat de afspraken ertoe leiden dat de importheffingen op Brits lams- en rundvlees worden geschrapt en ze daardoor failliet zullen gaan.

'Vooral symbolisch van belang'

De overeenkomst kwam tot stand na een gesprek tussen de Britse premier Johnson en zijn Australische ambtgenoot Morrison. De twee hadden elkaar in de marge van de G7-top in Cornwall ontmoet en spraken elkaar gisteren uitgebreid in Londen.

Het akkoord zou op de lange termijn bijna 600 miljoen euro opleveren. Volgens critici is de overeenkomst vooral symbolisch belangrijk.

STER reclame