Teleurstelling bij Nederlandse volleybalsters na een nederlaag op het OKT in 2020

China laat Ting en Xia invliegen voor Nations League en overklast Oranje

De Nederlandse volleybalsters zijn in de Nations League verslagen door een versterkt China: 0-3 (12-25, 18-25, 31-33.) Oranje stond in de stand ruim boven China, mede doordat de Aziaten tijdens de eerste weken van de Nations League veel toppers rust hadden gegund met het oog op de Olympische Spelen.

Deze week werden zes speelsters ingevlogen, waaronder sterspeelster Zhu Ting en spelverdeelster Ding Xia. Mede door hun aanwezigheid haalde China vanaf het begin een enorm hoog niveau. Nederland werd in de eerste set overklast.

Bij Oranje waren er ook wisselingen. Zo keerde diagonaal Elles Dambrink huiswaarts in verband met haar studie en op haar positie begon zaterdag Celeste Plak. Zij liet zich af en toe goed zien en werd in de derde set vervangen door Iris Scholten.

Derde set

In die derde set trok Oranje zich steeds beter op aan het niveau van China. Bij de stand van 18-23 maakte Oranje, op de service van Britt Bongaerts, de achterstand goed tot 23-23 en later kreeg Oranje zelfs zeven setpoints, maar met erg veel pijn en moeite trok China ook de derde set naar zich toe.

Nederland staat na tien duels nu vijfde. De beste vier gaan door naar de halve finales. Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen. Zondag speelt Oranje tegen Italië.