NOS
NOS Nieuws

Stijging oudpapierprijs is goed nieuws voor inzamelaars

De prijs voor oud papier is het afgelopen jaar flink gestegen. Goed nieuws voor gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het inzamelen van oud papier, maar ook voor sportverenigingen, kerken en scholen kan het een verschil maken; van oudsher is oud papier voor allerlei soorten clubs een belangrijke inkomstenbron.

Voor voetbalvereniging Dios uit Nieuw-Vennep levert het sinds dit jaar bijna twee keer zoveel op. Al sinds 1993 gaan zij, samen met drie andere sportverenigingen uit de buurt, elke week met vrachtwagens de wijk in om oud papier in te zamelen, vertelt Kees Bus, lid van de voetbalclub en verantwoordelijk voor het inzamelen van het oud papier. "Vorig jaar kregen we van het recyclingbedrijf 4 cent per kilo. Nu is dat 7,5 cent."

"We zijn qua prijs weer terug op het niveau waar we in 2016 en 2017 zaten", zegt Gerard Nijssen van het recyclingbedrijf waar voetbalvereniging Dios mee samenwerkt.

De vrijwilligers en de verenigingen in Nieuw-Vennep zijn blij met de hoge papierprijs:

Vrijwilligers halen oud papier op: 'Belangrijk om de club draaiende te houden'

Het dal ontstond na 2017 toen de afzetmarkt voor oud papier in Azië ineens kleiner werd, vertelt Hans Koning, directeur van de branchevereniging voor oud papier FNOI. "China is vanaf 2018 fors minder oud papier gaan importeren. Daardoor raakten we het in Europa moeilijker kwijt en daalden de prijzen."

Vanaf ongeveer maart 2020, het begin van de coronacrisis, begonnen de prijzen te stijgen. "De inzameling van oud papier liep in de eerste lockdown sterk terug. Sommige gemeenten stopten tijdelijk helemaal met inzamelen."

"Tegelijkertijd schoot de vraag naar papieren producten - zoals zakdoekjes, wc-papier, kartonnen verpakkingen voor pakketjes - omhoog. De vraag groeide weer ten opzichte van het aanbod en dan stijgen de prijzen." Koning verwacht dat we nu weer op een redelijk stabiel prijsniveau zitten en dat de prijzen niet veel verder omhoog zullen gaan.

NOS

Niet alle verenigingen die oud papier inzamelen profiteren nu van de gestegen prijs. "Bij ons zijn twaalf vrijwilligers elke maandag en dinsdag een halve dag bezig met het inzamelen van oud papier", zegt Nico Kramer, voorzitter van sportvereniging WSV1930 in Wormer. "Van de prijsstijging hebben wij niks gemerkt. Wij hebben een contract afgesloten met een papierbedrijf toen de papierprijs omlaag ging waardoor we een vaste prijs krijgen. Dat contract loopt nog een paar jaar."

Of verenigingen een vaste prijs of de marktprijs krijgen voor het oude papier verschilt, vertelt Maarten Goorhuis, beleidsadviseur bij de Nederlandse Vereniging van afval- en reinigingsmanagement. Hij houdt zich bezig met de inzameling van oud papier. Maar verenigingen spelen wel in veel gemeenten een belangrijke rol bij de inzameling van oud papier. "Historisch is dat zo gegroeid als manier om de inkomsten te vergroten."

Tijden zijn veranderd. Vroeger zetten mensen een doosje oud papier aan de straat en reed de vereniging langs.

Maarten Goorhuis, beleidsadviseur Nederlandse Vereniging van afval- en reinigingsmanagement

Zo'n driekwart van de gemeenten maakt nog gebruik van vrijwilligers bij de inzameling van oud papier, zegt Goorhuis, maar hij ziet wel dat het de laatste jaren wat afneemt. "We horen wel af en toe dat gemeenten stoppen met de hulp van vrijwilligers en we horen niet dat nieuwe gemeenten beginnen." Dat komt onder meer doordat de inzameling van oud papier is geprofessionaliseerd, zegt hij.

Hans Koning van de branchevereniging voor oud papier herkent die trend. "Tijden zijn veranderd. Vroeger zetten mensen een doosje oud papier aan de straat en reed de vereniging langs. Tegenwoordig heb je te maken met minicontainers en vuilniswagens. Dat zijn best gevaarlijke apparaten waar je ook een opleiding voor nodig hebt voordat je daarmee mag werken."

"Er zijn gemeenten die de veiligheidsrisico's niet willen nemen. Die doen de inzameling daarom zelf, of laten het bijvoorbeeld over aan commerciële afvalbedrijven", zegt Goorhuis.

Niet doorberekend aan krant

Voetbalvereniging Dios zamelt het papier niet in namens de gemeente, maar rechtstreeks voor het recyclingbedrijf. De gemeente Haarlemmermeer, waar Nieuw-Vennep onder valt, is een van de gemeenten die niet meer samenwerken met vrijwilligersorganisaties.

"Vrijwilligers doen het vrijwillig en kunnen ermee stoppen als ze dat willen", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Wij hebben de verplichting om afval gescheiden in te zamelen en als we het zelf organiseren is de continuïteit groter."

Overigens heeft de gestegen prijs voor oud papier niet direct gevolgen voor consumenten die pakketjes online bestellen. Bol.com laat weten dat ze de gestegen prijs niet doorberekenen aan klanten. Ook PostNL laat weten dat de hogere kartonprijs niet wordt verwerkt in de verzendkosten.

Wel is het zo dat kartonnen dozen, die PostNL ook los verkoopt, daardoor in prijs gestegen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl