Caleb Ewan AFP

Caleb Ewan heeft de derde rit in de Ronde van België gewonnen. De kleine Australische sprinter was met overmacht de snelste in Scherpenheuvel-Zichem. Remco Evenepoel behield de leiderstrui.

De vluchters van het eerste uur, met daarbij Jan-Willem van Schip, kregen het in de slotronde lastig. De Dongelstraat (700 meter à 5,2%) moest drie keer genomen worden en voor de aanvallers bleek het vier kilometer te veel.

De sprintersploegen grepen de vluchters in de straten van de finishplaats. Ewan kwam vroeg op kop maar leek nauwelijks aan zijn eigen etappezege te twijfelen. Pascal Ackermann werd tweede en Danny van Poppel was op de vierde plaats de eerste Nederlander.

Update Van Schip

's Avonds kwam er een opvallend bericht van BEAT, de ploeg van Van Schip. De renner zou door de UCI uit koers zijn genomen. De reden daarvoor zou zijn houding op de fiets zijn; hij leunde met zijn voorarmen op een nieuw stuur.

Die houding is sinds 1 april van dit jaar, sinds de intrede van nieuwe veiligheidsregels van de UCI, verboden.

"Voor de start van de derde etappe hebben we onze intenties om met het stuur te rijden, besproken met de UCI-commissaris ter plaatse. Hier hebben we groen licht gekregen om te starten. De UCI heeft hier geen enkel voorbehoud bij gemaakt. BEAT meent dat de diskwalificatie onterecht is."

STER reclame