Rutte spreekt met de pers
NOS Nieuws

Rutte wil bij voorkeur door met huidige coalitie

VVD-leider Rutte zou het liefst een nieuwe coalitie vormen met de huidige vier regeringspartijen. "Dat zou onze voorkeursvariant zijn", zegt hij in het NOS formatievlog Rondje Binnenhof. "De ChristenUnie, daar kunnen we goed mee werken."

Rutte zei gisteren na een gesprek bij informateur Hamer al dat hij wil doorpraten over een coalitie van vier partijen: VVD, D66, CDA en een kleinere partij. Tot nu sprak hij nog niet openlijk een voorkeur uit.

Er kan wat hem betreft worden gekeken naar Volt, JA21, PvdA of GroenLinks. Maar het liefst dus naar de huidige regeringspartner ChristenUnie, zegt hij in het wekelijkse formatievlog van de NOS:

De variant met de ChristenUnie ziet D66-leider Kaag juist helemaal niet zitten. Zij zei gisteren dat er afgelopen jaren door afspraken met de kleinste regeringspartij weinig is bereikt op het gebied van medisch-ethische kwesties als 'voltooid leven' en meerouderschap. Ze wil daar in een nieuwe coalitie vooruitgang mee boeken.

De ChristenUnie zelf houdt de boot ook af. Partijleider Segers herhaalde gisteren dat hij zichzelf eerder een constructieve rol in de oppositie ziet spelen dan dat hij opnieuw bij een regeringscoalitie aansluit.

Informateur Hamer heeft vanmiddag weer een gesprek met Rutte en Kaag. Vorige week vrijdag vroeg ze extra tijd voor haar opdracht. Ze zei dat ze meters had gemaakt op inhoudelijk vlak, maar dat ze nog geen antwoord had op de vraag wie met wie wil samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl