Coach Hassan: '1.500 meter in Florence is een goede test voor haar'

Ze omhelsden elkaar en wisselden een blik uit. Woorden hadden Sifan Hasan en haar coach Tim Rowberry niet nodig. Het wereldrecord op de 10.000 meter, zondagmiddag verbeterd door Hassan bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo, is het meest recente hoogtepunt uit de lange en succesvolle samenwerking tussen beiden.

"Het betekende veel voor ons, ik was echt emotioneel", zegt de Amerikaan Rowberry. "We hebben hier lang aan gewerkt en hoopten dat ze dit kon bereiken. Als je dan ziet dat het lukt, geeft dat heel veel voldoening."

Helaas voor Hassan en haar coach kregen ze maar weinig tijd om van het record te genieten. Dinsdagavond snelde Letensebet Gidey, ook op de baan in Hengelo, bij de Ethiopische kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen naar 29.01,03.

Instagram.com/Rowberry

Hassan toonde zich in Italië, waar ze donderdagavond de 1.500 meter loopt tijdens de Diamond League-wedstrijd in Florence, niet rouwig om het verlies van het wereldrecord. Het maakt de strijd om olympisch goud straks in Tokio alleen maar spannender. En Hassan en haar Amerikaanse trainer Rowberry weten nu ook dat er nog werk te doen is richting de Olympische Spelen.

De samenwerking tussen Hassan en Rowberry gaat al ver terug. Sinds 2016 traint Hassan in de Verenigde Staten, eerst onder Alberto Salazar. Toen hij in 2019 vanwege het overtreden van de dopingregels voor meerdere jaren werd geschorst, stapte ze over naar zijn voormalige assistent Rowberry.

Hun relatie lijkt soms meer op die van broer en zus, dan die van trainer en pupil. "We hebben zoveel samen meegemaakt. We maakten ook weleens ruzie zoals dat nu eenmaal gebeurt in families. Maar we kunnen elkaars emotie lezen. We zijn heel close, omdat we veel tijd samen door hebben gebracht."

Bekijk hieronder het wereldrecord dat Hassan liep in Hengelo:

Hassan loopt in Hengelo sensationeel wereldrecord op 10.000 meter

Rowberry kreeg na het wereldrecord van meerdere kanten complimenten over de techniek van Hassan. "De manier waarop ze loopt, hoe efficiënt ze loopt, is beter geworden. Ze had een wat zwakkere kant, maar ook haar armzwaai is verbeterd. Als je vorige races met deze vergelijkt, zie je dat het meer gebalanceerd is. Dat is de volgende stap waar we naartoe wilden."

De Amerikaan prijst de stappen die Hassan heeft gezet in een door corona verstoord jaar. "Ze is volwassener geworden, onder meer in de manier waarop ze traint."

'De tien kilometer is minder lang geworden'

Ook het lopen van halve marathons heeft de 10.000 meter in zekere zin makkelijker gemaakt. "De tien kilometer is voor haar minder lang geworden. Tussen die twee disciplines zit een groot verschil. Een paar jaar geleden was ze er zelf niet van overtuigd dat ze goede tien kilometers kon lopen."

Dat Rowberry met Hassan nog geen twee maanden voor de Spelen het wereldrecord wilde aanvallen op de 10.000 meter, is voor hem geen vreemde voorbereiding.

"Voor mij is dit een natuurlijke opbouw. Als je het goed wil doen op de Spelen, waar echt geweldige atleten staan, was dit voor mij het meest logisch om te doen om daar de beste kans te hebben."

Sifan Hassan neemt een sculptuur in ontvangst na het winnen van het onderdeel 10.000 meter tijdens de FBK Games ANP

Rowberry omschrijft Hassan als een veelzijdig atlete en die veelzijdigheid is volgens hem zowel een zegen als een vloek. Ze richt zich zowel op de relatief snelle 1.500 meter als op de duurafstanden 5.000 en 10.000 meter.

Na de tien kilometer in Hengelo van zondag, loopt Hassan donderdagavond weer een 1.500 meter. "De eerste 1.500 meter van het jaar is altijd moeilijk, je weet niet hoe het zal gaan. Maar na een wereldrecord op de 10.000 meter, denk ik dat ze er wel zal staan."

"Ik denk dat ze er klaar voor is. De concurrentie is groot, dus ze zal er ook wel klaar voor moeten zijn. Het is een goede test voor haar", geeft Rowberry aan.

Kiezen tussen drie afstanden

Welke afstanden Hassan op de Spelen van Tokio loopt, is nog niet zeker. Net zoals ze voorafgaand aan de wereldkampioenschappen in 2019 niet wist op welke nummers ze zou uitkomen in Doha.

2019: Hassan viert haar wereldtitel op de 1.500 meter AFP

Pas na de wereldtitel op de 10.000 meter verkoos ze de 1.500 meter boven 5.000 meter. Het leverde uniek succes op. Als eerste atlete in de WK-geschiedenis pakte ze op hetzelfde toernooi goud op de 10.000 en de 1.500 meter.

"We kijken hoe ze reageert op de trainingen", legt Rowberry het uitstellen van de keuze uit. "Je moet je op alles voorbereiden, vandaar die zegen en de vloek. Maar ik weet dat wat ze ook doet, ze is er klaar voor."

STER reclame