Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam
NOS Nieuws

Booking.com in Italië verdacht van belastingfraude

Booking.com wordt in Italië verdacht van belastingfraude. Volgens het Openbaar Ministerie in Genua heeft het boekingsplatform tussen 2013 en 2019 voor 153 miljoen euro aan btw niet afgedragen.

De vermoede fraude kwam in 2018 aan het licht bij een onderzoek van de Italiaanse fiscale opsporingsdienst bij bed-and-breakfast-eigenaren in de omgeving van Genua. Daaruit kwam naar voren dat het bedrijf misbruik maakte van btw-regelgeving. Het gevolg was dat er helemaal geen btw werd betaald, niet in Italië en ook niet in Nederland, waar het hoofdkantoor staat.

Bij nader onderzoek bleek het om bijna 900.000 transacties te gaan, met een gezamenlijke waarde van 700 miljoen euro, schrijft het Italiaanse persbureau Ansa.

Booking.com laat aan de NOS weten dat de eigenaren van accommodaties zelf verantwoordelijk zijn voor het beoordelen en vaststellen van de lokale btw, en het afdragen daarvan aan hun overheid.

Het bedrijft bevestigt dat er een onderzoek loopt en zegt dat het de kwestie met de Italiaanse belastingautoriteiten zal bespreken.

Terugbetaling loonsteun

Het bedrijf raakte vorige maand in Nederland in opspraak, omdat het aan drie topbestuurders voor 28 miljoen euro aan bonussen wilde uitkeren. De Tweede Kamer was daar woedend over omdat het bedrijf vanwege de coronapandemie 65 miljoen euro aan loonsteun had ontvangen.

Vorige week maakte het bedrijf bekend dat die 65 miljoen wordt terugbetaald. "We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", zo liet het bedrijf weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl