Pieter van Straaten viert een van zijn twee treffers tegen Duitsland.
NOS Sport

Zinderend slot groepsfase EK hockey: Frankrijk stunt net niet, Spanje eruit

De groepsfase van het EK hockey voor mannen is op een spectaculaire wijze afgesloten. Bij drie van de vier wedstrijden viel de beslissing in de laatste seconden.

De Franse hockeyers slaagden er net niet in om voor een daverende stunt te zorgen. In het laatste groepsduel kwam Duitsland, na een 2-5 achterstand, in extremis met de schrik vrij: 6-5.

Later op de avond zagen de Duitsers desondanks de groepswinst aan hun neus voorbijgaan, want Nederland won met een heel late treffer met 6-0 van Wales. En ook bij het duel tussen Engeland en Spanje viel de winnende treffer in de slotseconden: 3-2.

Regerend Europees en wereldkampioen België vernederde Rusland met 9-2 en neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Nederlandse ploeg. In de andere halve finale is Engeland de tegenstander van Duitsland.

Van Straaten straalt, maar stunt net niet

De Fransen, die hun eerste twee duels verloren van Nederland (3-0) en Wales (3-2), leken tegen Duitsland lang op weg naar een verrassing van jewelste. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee leidde bij rust zelfs met 5-3 tegen de hockeygrootmacht. Twee van de Franse treffers werden gemaakt door de Leidenaar Pieter van Straaten.

Dankzij de derde treffer van Häner lachen de Duitsers toch het laatst tegen Frankrijk.

Na de vijfde goal van de Fransen riep Duitse aanvoerder Tobias Haucke zijn mannen tot de orde en dat resulteerde in een indrukwekkende comeback. Puntenverlies leek onvermijdelijk, maar vier seconden voor tijd zorgde Martin Häner met zijn derde benutte strafcorner toch voor opluchting bij de Duitsers: 6-5.

Fuchs ontsnapt met Duitsland: 'Je probeert toch altijd terug te komen'

Spanje - de finalist van de vorige EK in 2019 - wist dat het met vier doelpunten verschil moest winnen van de Engelsen om alsnog door te stoten naar de halve finales en ging dan ook vol voor de aanval.

In strafcornerspecialist Samuel Ward moesten ze echter hun meerdere erkennen. In het eerste kwart pushte Ward al twee keer raak van de rand van de cirkel (2-0). Daarna kwamen de Spanjaarden nog knap terug via Pau Quemada (strafcorner) en Xavi Leonart (2-2).

In de slotfase ruilde de Spaanse bondscoach doelman Quico Cortes in voor een extra veldspeler, maar die durf werd niet beloond met een doelpunt. Sterker, in de laatste seconde van de wedstrijd kregen de Engelsen nog een strafcorner, die door Ward gedecideerd werd binnen geschoten (3-2).

Sam Ward heeft in de slotseconde 3-2 gemaakt voor Engeland tegen Spanje.

Titelverdediger België revancheerde zich met een monsterscore tegen Rusland van de eerdere nederlaag tegen Engeland (2-1). Pinoké-verdediger Alexander Hendrickx was drie keer trefzeker voor de Belgen, die ook nog twee keer de paal raakten.

Verdedigend was België niet altijd even scherp, waardoor laagvlieger Rusland zelfs nog twee keer wist te scoren. Toch was de zege ruim voldoende om als tweede door te stoten naar de halve finales.

  • NOS
    De eindstand in groep A van het EK hockey voor mannen.
  • NOS
    De stand in groep B van het EK hockey voor mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl