ANP
NOS NieuwsAangepast

Wilders: ik heb geen bewijs tegen Graus, er is geen aangifte gedaan

PVV-leider Wilders zegt dat hij geen actie kan ondernemen tegen zijn partijgenoot Graus die opnieuw wordt beschuldigd van seksuele intimidatie, omdat er geen aangifte bij de politie is gedaan. Wilders vindt dat het Openbaar Ministerie en de rechter moeten beoordelen of er sprake is van strafbare feiten.

"Het is onmogelijk om dat zelf te doen. Ik ben geen strafrechter", zei Wilders in een reactie op recente berichten in NRC-Handelsblad over Graus. "Ik ben met beide handen op de rug gebonden", zegt Wilders.

Hij vindt niet dat hij als leider van een politieke partij een intern onderzoek moet instellen naar de beschuldigingen tegen Graus. Wilders gaat ervan uit dat er sprake is van een veilige werkomgeving binnen de fractie. "Ik heb geen klachten binnengekregen."

Wilders wil niets zeggen over nieuwe beschuldiging Graus, 'geen Sherlock Holmes'

Het PVV-Kamerlid Graus is eerder beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zijn ex-vrouw deed in 2019 aangifte van gedwongen seks en bedreigingen, maar trok uiteindelijk de aangifte in.

Stalken

NRC heeft nu gesproken met een voormalig fractiemedewerker van de PVV die zegt dat Graus haar heeft gedwongen tot "heel ernstige dingen". Ook moest ze hem vergezellen op werkbezoeken en tijdens feestjes. Ze zegt dat hij haar ging stalken toen ze hem had afgewezen.

Graus spreekt de aantijgingen tegen en dat is voor Wilders de reden om er nu geen oordeel over te vellen. "Als iemand ontkent, kan ik niets doen en wil ik dat ook niet". De PVV-leider wil 'trial by media' voorkomen, dat betekent dat iemand veroordeeld wordt op basis van berichten in de media en niet op basis van bewijzen van het Openbaar Ministerie.

Aangifte

Wilders benadrukt dat er pas wat kan gebeuren als er aangifte is gedaan. "Het gaat over zware aantijgingen, seksueel geweld en dat moet je hard aanpakken." Het zou goed zijn, aldus Wilders, als de vrouw aangifte zou doen. "Maar dat moet ze zelf beslissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl