Dirk 'Dixie' Dansercoer Instagram your.polar.experience

Avonturier Dirk 'Dixie' Dansercoer, in België zeer bekend, is tijdens een poolreis op Groenland overleden. De 58-jarige Dansercoer was bezig met een tocht van Narsarsuaq, in het zuiden van Groenland, naar Qaanaaq, in het noorden, toen hij maandagavond in een gletsjerkloof viel.

Dansercoer ondernam de tocht van ruim 2000 kilometer samen met de Canadees Sébastien Auby en een Nederlandse vrouw, Johanna Adriana Simone Maria, die de expeditie eerder verliet. De tocht zou ongeveer 35 dagen duren. Maandag was het dag 31 en moest nog ruim 400 kilometer worden afgelegd.

De expeditieleden maakten de tocht per snowkite. Snowkiten is vergelijkbaar met kitesurfen, met het verschil dat een snowkiter wordt voortgetrokken op ski's of een snowboard over de sneeuw.

Op Twitter reageerde de Belgische premier Alexander de Croo op het overlijden van Dansercoer:

Dansercoer zakte met zijn snowkite door de sneeuw en viel met hoge snelheid in een kloof. Zijn metgezel Auby wist uiteindelijk de hulpdiensten te bereiken, berichten verschillende Belgische media.

Uren later konden reddingswerkers per helikopter de plek van het ongeluk bereiken, maar die kwamen te laat. "Dat hebben we ondertussen vanuit Groenland bevestigd gekregen", zegt Dansercoers persvoorlichter tegen de Vlaamse krant De Standaard.

Dansercoer stond bekend om zijn poolreizen, die in het teken stonden van de sportieve uitdaging en, net als de vorige tocht, aandacht vroegen voor klimaatverandering.

Goede weersomstandigheden

Zijn grootste bekendheid in België geniet hij door een tocht in 1998 op de Zuidpool, waar hij met een mede-avonturier in 99 dagen te voet 3924 kilometer aflegde.

Ook daarna bleef Dansercoer het poolgebied bezoeken. Zo brak hij in 2012 het wereldrecord van langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool. Ook daar liet hij zich op ski's voorttrekken door een kite.

In het blog dat de avonturier bijhield, schreef hij drie dagen geleden over de gunstige weersomstandigheden in het gebied: "Goede wind, goed zicht, terrein wordt elke dag beter. Een geweldig recept voor een geweldige snowkiting dag!"

STER reclame