Op de plek van de aanslag werden bloemen neergelegd AP

De nabestaanden van de aanslag waarbij vier moslims in de Canadese stad London omkwamen, roepen in een verklaring op om "op te staan tegen haat en islamofobie".

De Pakistaans-Canadese familie maakte ook de namen van drie van de vier dodelijke slachtoffers bekend. Het gaat om de 46-jarige Salman Afzal, zijn 44-jarige vrouw Madiha, hun 15-jarige dochter Yumna, en de 74-jarige moeder van de man, wier naam niet werd genoemd. De 9-jarige zoon van het stel, Fayez, raakte ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar.

"Iedereen kende de Afzal-familie als een perfectie familie die moslim, Canadees en Pakistaans is", schrijven de nabestaanden. "Ze werkten extreem hard en excelleerden in wat ze deden. Hun kinderen waren topleerlingen op school."

De familie werd zondag door een 20-jarige man met een pick-uptruck doodgereden. De politie gaat ervan uit dat de man hen met opzet doodreed, vanwege hun religie. Hij werd kort na de aanslag gearresteerd op een parkeerplaats een paar kilometer verderop.

'Ze wandelden bijna elke avond'

Een buurman van de slachtoffers beschrijft Salman Afzal als een familieman. "Hij was betrokken in de gemeenschap. Hij bezocht de moskee regelmatig en hij was een heel goede vader." Volgens de buurman wandelde de man graag met zijn familie. "Dat deden ze bijna elke avond", zegt hij tegen Global News.

Een GoFundMe-actie heeft bijna 200.000 dollar opgehaald voor de familie. De nabestaanden zeggen het geld zelf niet nodig te hebben; ze gaan het ingezamelde bedrag namens de slachtoffers doneren, schrijft de initiatiefnemer.

Politici reageerden eerder al op de aanslag. Zo zegt de Pakistaanse premier Imran Khan dat de "verwerpelijke daad van terrorisme de groeiende islamofobie" blootlegt.

De stad London heeft ongeveer 400.000 inwoners en kent een grote moslimgemeenschap, schrijft persbureau Reuters. Arabisch is de op een na meestgesproken taal. "Dit is een terroristische aanslag gepleegd op Canadese bodem, en moet ook zo worden behandeld", zei Mustafa Farooq, het hoofd van het overlegorgaan van moslims in Canada.

Burgemeester van London, Ed Holder, sprak over "een massamoord, gericht tegen moslims - tegen Londonaren - en geworteld in onbeschrijfelijke haat. We rouwen met de familie mee, drie generaties zijn overleden." Premier Trudeau heeft het over "verraderlijke en verachtelijke" haat. "Islamofobie heeft geen plek in onze gemeenschappen."

De aanslag is de dodelijkste aanval gericht tegen moslims in Canada sinds de terroristische aanslag op een moskee in Quebec, in 2017. Daarbij kwamen zes mensen om en raakten acht mensen gewond.

Kogelwerend vest

De vermoedelijke dader is de 20-jarige Nathaniel Veltman. Hij droeg een kogelwerend vest, of iets dat daarop lijkt. Volgens de politie lijkt het erop dat de aanslag gepland was.

Veltman zou geen strafblad hebben en is voor zover bekend geen lid van een terroristische organisatie. Hij wordt verdacht van viervoudige moord en een poging tot moord.

STER reclame