Agenten vlakbij de moskee in de nasleep van de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

Zeker zes doden na terroristische aanslag op moskee Quebec

Bij een aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zeker zes mensen omgekomen. Acht mensen raakten gewond. Schutters namen de moskee in de wijk Sainte-Foy onder vuur tijdens het avondgebed. Er waren op dat moment meer dan vijftig mensen in de moskee.

De Canadese premier Trudeau spreekt van een terroristische aanslag. "Het is hartverscheurend om over dergelijk zinloos geweld te horen", schrijft hij in een verklaring. "Vanavond treuren we met alle inwoners van Sainte-Foy en alle andere Canadezen."

Premier Quebec: moslim-inwoners, we zijn met jullie

De politie heeft twee verdachten opgepakt. Over hun achtergrond is nog niets bekendgemaakt, maar tegen de radiozender Radio-Canada heeft een bron dicht bij het onderzoek gezegd dat het om twee studenten uit Quebec gaat. Een van hen zou van Marokkaanse afkomst zijn.

De moskee is vaker belaagd. In juni vorig jaar werd er bij het Quebec City Islamic Cultural Center een varkenskop voor de deur gevonden. Een aantal jaren eerder werd een andere moskee in de stad besmeurd met varkensbloed.

Aanslag op moskee in Québec: meerdere doden

De voorzitter van het gebedshuis vroeg zich kort na de aanslag af waarom dit is gebeurd. "Dit is barbaars."

Extra beveiliging

Moskeeën in New York worden in reactie op de aanslag in Quebec extra beveiligd. Burgemeester De Blasio roept New Yorkers op Twitter op om waakzaam te zijn.

Voor alle moslims in zijn stad heeft De Blasio een boodschap: "De politie zal jullie beschermen. We zullen alle haat en vooroordelen bestrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl