Nmecha leidt na Engeland ook Duitsland naar Europese jeugdtitel

Lukas Nmecha leidt Jong Duitsland naar winst in EK-finale

Jong Duitsland was in de halve finale van het EK onder 21 te sterk voor Jong Oranje en heeft nu ook de Europese titel veroverd. In de finale in Ljubljana waren de Duitsers met 1-0 te sterk voor Portugal.

Lukas Nmecha werd matchwinner en dat was niet de eerste keer voor de 22-jarige spits. Weer was hij de kwelgeest van Portugal.

Drie paspoorten

Nmecha heeft een Duitse moeder, een Nigeriaanse vader, werd geboren in Hamburg en groeide op in Engeland. Hij kan uitkomen voor drie landen - Engeland, Nigeria en Duitsland - en speelde aanvankelijk voor Engeland. In 2017 speelde hij de finale van het EK onder 19. De tegenstander was Portugal en Nmecha maakte de winnende goal voor Engeland (2-1) in Georgië.

In 2019 vervolgde Nmecha zijn interlandloopbaan voor Duitsland. Tegen Portugal kwam vanavond in de 49ste minuut zijn moment. Ridle Baku had een bekeken passje in huis, Nmecha omspeelde doelman Diogo Costa en scoorde.

Lukas Nmecha maakt de 1-0 in de finale van het EK onder 21

Portugal was sterk begonnen aan de wedstrijd en had twee goede kansen gecreëerd. Na een kwartier raakten de Portugezen de regie kwijt, al liet Vitinha vlak voor rust oog-in-oog met de Duitse keeper Finn Dahmen nog een grote kans liggen, omdat hij net een beweging te veel deed.

Duitsland had over het grootste deel van de wedstrijd de controle en raakte ook nog de lat via Florian Wirtz, die Jong Oranje met twee goals de das om had gedaan.

Nmecha, eigendom van Manchester City en afgelopen seizoen uitkomend voor Anderlecht, liet zich in de tweede helft nog een keer gelden, maar zijn schot van afstand werd gered door doelman Diogo Costa.

Het is de derde keer dat Duitsland in deze leeftijdscategorie de Europese titel pakt, na 2009 en 2017, het jaar dat Nmecha nog feestvierde met de jonge Engelsen.