Qamishli, in Syrië NOS

De IS-vrouw Ilham B. en drie kinderen die gisteren in Syrië zijn opgehaald, zijn vanochtend aangekomen in Nederland, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

B. is bij aankomst aangehouden en overgedragen aan het Landelijk Parket. Woensdag wordt ze voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De kinderen vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de Raad voor de Kinderbescherming. Twee kinderen zijn van de IS-vrouw. Het derde kind is een "slachtoffer van internationale kinderontvoering", schreef het kabinet gisteren.

Het kabinet heeft B. uit Syrië opgehaald om te voorkomen dat er een streep gaat door haar strafproces. De advocaat van B., Tamara Buruma, zei gisteren blij te zijn dat Nederland "eindelijk verantwoordelijkheid neemt". Ze was al drie jaar bezig om B. naar Nederland te krijgen.

B. is de eerste uitgereisde volwassene die actief door de Nederlandse regering wordt teruggehaald uit voormalig IS-gebied. Twee jaar geleden werden twee Nederlandse weeskinderen samen met twaalf Franse kinderen door de Franse overheid uit Syrië gehaald.

Er bevinden zich nog ongeveer 120 Nederlandse uitreizigers in het gebied, staat in het laatste rapport van de AIVD van oktober 2020. Daarnaast zijn er nog minstens 210 kinderen met minstens één Nederlandse ouder in het gebied.

STER reclame