Duplantis wil stadionrecord FBK Games afpakken van rivaal: 'Ik wil hier over zes meter springen'

In Hengelo is een gretige hoogvlieger neergestreken: Armand Duplantis. De wereldrecordhouder polsstokhoogspringen wil zondagmiddag bij de FBK Games over zes meter springen, al was het maar om een rivaal dwars te zitten.

De pas 21-jarige Zweed is de nieuwe wereldster van de atletiek. Vorig jaar verbrak hij twee keer het wereldrecord, dat nu op 6,18 meter staat. Ook als junior liet hij van zich spreken en brak hij record na record. Misschien niet zo verwonderlijk, want Duplantis kreeg atletiek met de paplepel ingegoten. Zijn moeder was meerkampster, zijn vader polsstokhoogspringer. Beiden begeleiden hun zoon nog altijd.

Dicht bij huis

"Ik ben opgegroeid met een volledige installatie voor polsstokhoogspringen in de achtertuin", zegt Duplantis. "Het was dus heel toegankelijk voor mij en ik kon op jonge leeftijd beginnen, met mijn ouders als coach."

Zijn grote doorbraak kwam in 2018 op de EK in Berlijn. Daar won Duplantis goud met een sprong van 6,05 meter, de eerste keer dat hij een hoogte van zes meter overwon. "Het is een magische grens", vertelt de atleet over die sprong. "En toen ik dat had gedaan, ook nog eens op de EK, wist ik dat ik de beste van de wereld kon worden."

Een ambitie die hij met zijn wereldrecord al deels heeft waargemaakt, hoewel hij nog geen wereldtitel of olympisch goud op zijn palmares heeft staan. Dat kan over enkele weken anders zijn, want hij reist als een van de voornaamste titelkandidaten af naar de Spelen in Tokio.

'Rivaal terugpakken'

Maar voor het zover is, heeft de eerzuchtige Duplantis - die zijn sprong anders voorbereidt dan anderen, maar het geheim van zijn succes (nog) niet wil prijsgeven - zijn zinnen gezet op het stadionrecord in Hengelo. Dat staat sinds 2019 op 5,91 meter en is in handen van tweevoudig wereldkampioen Sam Kendricks. "Hij versloeg me de laatste wedstrijden, dus dit is een kans om hem terug te pakken."

Daarbij laat Duplantis niets aan het toeval over en bereidt hij zich tot in detail voor. "Overal is het een beetje anders en de sport draait om ritme en timing, daarom is het belangrijk te weten wat je te wachten staat. Ik wil hier winnen en nog een keer over zes meter springen, voor ik me ga voorbereiden op de Spelen."

STER reclame