Shin Bet-directeur Nadav Argaman (l) naast premier Netanyahu in 2019 AFP

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet waarschuwt dat de grote verdeeldheid in het land kan leiden tot geweld. Met name op sociale media signaleert het hoofd van de dienst, Nadav Argaman, een "discours van geweld en ophitsing" dat steeds extremer wordt.

Israël staat politiek onder hoge spanning. Een breed palet aan politieke tegenstanders van premier Netanyahu heeft met acht partijen een regeringscoalitie gevormd die op het punt staat een einde te maken aan diens twaalfjarige premierschap. Netanyahu noemt dat verbond, bestaande uit linkse, liberale, rechtse, nationalistische en religieuze partijen, "een gevaarlijke linkse regering".

Een aantal uiterst rechtse bewegingen is woedend op de man die de coalitie de eerste twee jaar moet gaan leiden als premier, de nationalistische politicus Naftali Bennett. Hij wordt al een paar dagen extra beveiligd en heeft de afgelopen tijd een groeiend aantal bedreigingen ontvangen. Ook is bij woningen van zijn partijgenoten gedemonstreerd om de coalitie tegen te houden.

Geweld niet uitgesloten

Over wie de waarschuwing van Shin Bet nu precies gaat, benoemt Argaman niet in zijn publieke verklaring. Wel roept hij politici en opinieleiders op om afstand te nemen van de ophitsing. "De verantwoordelijkheid voor het herstellen van een kalmere sfeer en een wat terughoudender discours rust op de schouders van ons allemaal."

"Als hoofd van een organisatie die het democratische bestuur en de instituties moet beschermen, waarschuw ik dat deze retoriek kan worden opgevat door sommige groepen als een omarming van gewelddadige en illegale activiteiten die er zelfs toe kunnen leiden dat individuen schade wordt toegebracht", aldus het hoofd van Shin Bet.

Dat Argaman op deze manier publiekelijk zijn zorgen uitspreekt, is opvallend. Normaal gesproken richt zijn dienst zich alleen achter de schermen tot politici, die dan zelf bepalen hoe ze het publiek erover informeren.

STER reclame