Lapid, Bennett en Abbas tekenen hun coalitieakkoord
NOS NieuwsAangepast

Israëlische partijen vormen coalitie zonder Netanyahu

Oppositieleider Lapid is er in Israël in geslaagd een regeringscoalitie te vormen. Dat zegt een woordvoerder van zijn partij. Dat zou betekenen dat er voor het eerst in twaalf jaar een regering komt zonder Benjamin Netanyahu. Lapid heeft als formateur president Rivlin vanavond op de hoogte gesteld.

Lapid van de seculiere middenpartij Yesh Atid en Naftali Bennett van de rechtse oppositiepartij Yamina kwamen vanavond na een marathonoverleg overeen het premierschap om en om op zich te nemen. Bennett wordt de eerste twee jaar premier. In de tussentijd is Lapid minister van Buitenlandse Zaken. Na twee jaar wordt Lapid minister-president. De deadline voor het vormen van een nieuwe coalitie zou om middernacht (Israëlische tijd) verlopen.

Ook de conservatief-islamitische politicus Mansour Abbas heeft zijn steun toegezegd. Zijn partij was naar zijn zeggen de laatste van de acht betrokken partijen die het akkoord hebben ondertekend.

De coalitie betekent waarschijnlijk het einde voor premier Netanyahu, die al sinds 2009 het land leidt en eerder tussen 1996 en 1999. Geen enkele Israëlische politicus was zo lang de regeringsleider. Wel moet het parlement, de Knesset, nog akkoord gaan.

De laatste stembusgang in Israël was in maart en in 2020 werden ook al verkiezingen gehouden. Netanyahu's partij Likud won de laatste verkiezingen nipt, maar het lukte de partij niet om genoeg steun bij andere partijen te vinden om een coalitie te vormen. Als de oppositiepartijen er vandaag nog niet waren uitgekomen, had Israël mogelijk weer naar de stembus gemoeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl