NOS Nieuws

Wekdienst 6/6: Regionale verkiezingen in Duitsland • Oranje oefent tegen Georgië

Goedemorgen! In Saksen-Anhalt wordt een nieuw parlement gekozen. En het Nederlandse voetbalelftal speelt om 18.00 uur een oefenwedstrijd tegen Georgië, in het stadion van FC Twente.

Het weer vandaag: aan zee wordt het vrij zonnig. Landinwaarts begint de ochtend bewolkt, maar later breekt ook daar de zon door. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het wordt een graad of 18 op de stranden en rond de 20 in het binnenland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Saksen-Anhalt wordt een nieuw parlement gekozen. Het zijn de laatste verkiezingen voor de landelijke stembusgang in september en Merkels CDU staat er in de peilingen niet goed voor. Lees hier meer over de strijd van het CDU, de partij is gevangen tussen twee vuren.
  • Het Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt in samenwerking met Stichting Sobibor de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. Bijna 1.300 Joodse kinderen werden toen vanuit Kamp Vught gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in bezet Polen, waar ze kort na aankomst werden vergast.
  • Het Nederlandse voetbalelftal speelt om 18.00 uur een oefenwedstrijd tegen Georgië, in het stadion van FC Twente. De wedstrijd is te volgen op NOS.nl, in onze app en op NPO1.
  • Charles Leclerc start bij Grand Prix van Azerbeidzjan verrassend van poleposition. Verstappen start vanaf de derde plaats. De race is vanaf 14.00 uur te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en via flitsen op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

In een zeldzame publieke toespraak heeft de Amerikaanse oud-president Trump hard uitgehaald naar Antoni Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering. Volgens Trump is Fauci "geen fantastische dokter, "maar wel een groot pr-man", waarmee hij verwees naar de vele media-optredens van de immunoloog.

"Hij heeft het op bijna alle vlakken verkeerd gezien, ook over het lab in Wuhan", zei Trump in een toespraak voor de Republikeinse partij in North Carolina. Het was een van de weinige publieke optredens van de oud-president sinds zijn vertrek uit het Witte Huis.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Schotse spoorwegen hadden gisteren te maken met een wel bijzonder 'gevonden voorwerp'. Op het station van Cambuslang, in het zuidoosten van Glasgow, hing een ontsnapt aapje rond.

Spoorbedrijf ScotRail vroeg mensen of ze wisten waar het aapje vandaan kwam, waarna iemand reageerde met een naam en adres van de mogelijke eigenaar. Een uur na het eerste bericht schreef ScotRail dat het dier alweer herenigd was met zijn familie.

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl