William en Kate tijdens hun reis door Schotland AFP

De Britse prins William en zijn vrouw Kate worden mogelijk ingezet om de Schotse onafhankelijkheidsbeweging de wind uit te zeilen te nemen. Er zijn plannen om hen meer tijd te laten doorbrengen in Schotland, schrijft The Sunday Times. "Ze moeten niet overkomen als gasten, maar als inwoners."

Aanleiding voor het plan van adviseurs van de koninklijke familie zijn de oproepen in Schotland voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. In 2014 kozen de Schotten er nog voor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar na haar laatste verkiezingsoverwinning pleitte premier Sturgeon meerdere keren voor een nieuw referendum.

Zichtbaar symbool

Adviseurs rond Buckingham Palace vrezen dat politici in Londen de grip op Schotland verliezen. Daarom willen ze William en Kate inzetten als "zichtbaar symbool van de band tussen Engeland en Schotland".

Het gezin zou meer tijd moeten doorbrengen op Balmoral Castle, de zomerresidentie van de koninklijke familie in Schotland, zegt een bron tegen de krant. "Ook moeten ze gebruikmaken van hun band met Sint Andrews." In die stad hebben William en Kate elkaar leren kennen op de universiteit.

Tijdens een rondreis die het paar onlangs door Schotland maakte, benadrukte William al zijn band met Schotland. "Hier ben ik gevormd", zei hij. Ook omschreef hij Schotland als "bruisend, vriendelijk, innovatief en vasthoudend".

STER reclame