NOS Sport

Hockeysters beginnen jacht op Europese titel met overwinning op Ierland

Nederlandse hockeyvrouwen beginnen EK met ruime overwinning op Ierland

De hockeyvrouwen zijn het EK in eigen land met een ruime zege begonnen. In Amstelveen won de regerend Europees kampioen met 4-0 van Ierland.

Bij rust stond Nederland al met 3-0 voor, maar het spel van de hockeysters was niet zo goed als die tussenstand doet vermoeden. Nederland, dat op jacht is naar de elfde Europese titel, speelde redelijk, maar niet erg overtuigend.

Gelukkig voor Nederland werden ze een handje geholpen door de Ieren. In het eerste kwart werd Laura Nunnink gehinderd in de cirkel waardoor Caia van Maasakker haar 200ste interland mocht opluisteren met een doelpunt.

Van Maasakker viert de 1-0 tegen Ierland

Een paar minuten later was het Laurien Leurink die simpel kon binnentikken na goed werk van Felice Albers. Frédérique Matla maakte de derde van de wedstrijd via een strafcorner.

Aan de andere kant moest Josine Koning er een keer aan te pas komen, maar de keepster hield haar doel schoon. Uiteindelijk werd het haar vijftiende interland op rij zonder tegendoelpunt.

Niveauverschil

Nederland speelde slordig, maar was wel de betere ploeg. Het niveau van de Ierse hockeysters, die drie jaar geleden nog de WK-finale verloren van Nederland, werd pijnlijk geïllustreerd toen Lizzie Holden de bal hard tegen haar hoofd kreeg na een volledig mislukte pass van haar teamgenoot Roisin Upton.

Holden bleef de rest van de wedstrijd aan de kant.

Ierse hockeyster raakt de bal verkeerd en schakelt teamgenoot uit

Ook in de tweede helft kon Ierland geen indruk maken, waardoor Nederland vrij op jacht kon naar het vierde doelpunt. Dat viel vlak voor het einde van het derde kwart.

De treffer kwam rommelig tot stand, het was uiteindelijk Leurink die binnentikte en zo haar tweede van de wedstrijd maakte, tot grote vreugde van de ruim 3.000 aanwezige toeschouwers.

In het laatste kwart kon Nederland nog altijd redelijk eenvoudig doorlopen naar het Ierse doel, maar mede door het slordige spel zat de vijfde treffer er niet meer in. Voor keepster Koning was het de vijftiende interland op rij zonder tegendoelpunt.

Bekijk in de carrousel de reacties van Eva de Goede, Frédérique Matla en Stella van Gils:

De openingswedstrijd van het EK was met name bijzonder voor Stella van Gils, voor wie het haar tweede interland was. "Dit was echt waanzinnig, om in zo'n stadion zo'n wedstrijd te mogen spelen. Dat is echt prachtig."

Volgende tegenstanders

Later deze week neemt Nederland het in de groepsfase nog op tegen Spanje en Schotland. De ploegen kwamen zaterdagavond tegen elkaar in actie, de Spanjaarden wonnen het duel met 4-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl