De auto werd meegesleurd door de trein
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Twee doden bij ongeluk op spoorovergang Friesland

Bij een ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang bij het Friese dorp Bozum zijn twee mensen om het leven gekomen. Hun auto werd gegrepen door een trein en zo'n honderd meter meegesleurd. De twee overleden ter plekke.

Het ongeluk was rond 10.00 uur op een smal weggetje dat van het dorp naar een afgelegen minicamping leidt. Het is onduidelijk waarom de auto op de overgang stond of reed toen de stoptrein Leeuwarden-Sneek kwam aanrijden. Volgens Omrop Fryslân stelt de politie een onderzoek in.

Beveiligen overweg

Bijna twee jaar geleden, op 8 juli 2019, botste op dezelfde overgang ook een trein op een auto. De automobilist toen had meer geluk: hij kwam met de schrik vrij. Spoorbeheerder ProRail zei toen al de onbewaakte spoorovergangen in Nederland zo snel mogelijk te willen wegwerken.

In het geval van Bozum heeft dat er toe geleid dat eind vorig jaar het besluit is genomen om de huidige onbewaakte overgang te gaan beveiligen met een installatie met bellen, alarmlichten en spoorbomen, laat een woordvoerder van ProRail nu weten. Provincie, gemeente en ProRail betalen de installatie. Begin 2023 wordt de nieuwe installatie in gebruik genomen. "Wat dat betreft is het ongelooflijk triest dat nu dit ongeval is gebeurd", aldus de woordvoerder.

Door de aanrijding van vanochtend is het spoor tussen Leeuwarden en Sneek nu gestremd. Vervoerder Arriva zet bussen in op het traject.

Advertentie via Ster.nl