Pro Shots
NOS Sport

Vaak hoofdrol voor Kemperman bij EK’s hockey: 'Nu opstapje naar mooie zomer'

  • Jan-Kees van der Kun

  • Jan-Kees van der Kun

Aan ervaring geen gebrek bij de hockeymannen, komende vrijdag bij de start van het EK. Met Jeroen Hertzberger, Seve van Ass en Billy Bakker beschikt Nederland over de nodige spelers die al een handvol EK's gespeeld hebben.

En naast dat drietal gaat ook Robbert Kemperman alweer op voor zijn zesde Europese kampioenschap. Als hij de lijn van zijn EK-verleden doortrekt, lijkt een hoofdrol gegarandeerd. Op het eindtoernooi staat de middenvelder immers vrijwel altijd in de spotlights.

'Gaat een grote worden'

Dat begint al in 2009, kort nadat Kemperman als tot dan toe jongste speler ooit zijn Oranje-debuut heeft gemaakt. Nederland komt op het EK in eigen land niet verder dan de derde plaats, maar Kemperman maakt indruk. "Onthoud die naam", spreekt radiocommentator Geerhard de Grooth, "die Kemperman gaat een hele grote worden."

Twaalf jaar later verschijnt een grote lach op het gezicht van de inmiddels 214-voudig international bij het horen van die woorden. "Die heeft er wel kijk op, haha."

ANP
Robbert Kemperman in actie tegen Spanje in de troostfinale van het EK in 2009

Op het EK van 2011 in Mönchengladbach helpt Kemperman Nederland met een goal in de halve finale tegen België aan een ticket voor de finale, maar die gaat vervolgens verloren tegen het gastland.

Ook in 2013 is Duitsland te sterk voor Nederland, dit keer in de halve finales. Het levert Oranje veel kritiek op. Kemperman heeft zich daar naar eigen zeggen niet door van de wijs laten brengen. "We wisten zelf dondersgoed wat er aan de hand was binnen de ploeg. Die mensen die van buitenaf wat riepen... Ach, die hadden geen idee."

Bovendien kan Kemperman persoonlijk wel terugkijken op een goed EK in het Belgische Boom. Hij komt slechts een doelpuntje tekort voor de topscorerstitel. En mooier nog: hij wordt verkozen tot beste speler van het toernooi. "Absoluut een mooie onderscheiding."

De EK-carrière van Robbert Kemperman

Na al die net-niet EK's en de verloren finales op de Spelen van 2012 en het WK van 2014 snakken de hockeymannen bij het EK van 2015 naar een hoofdprijs. "Ja, dat knaagt natuurlijk aan je", weet Kemperman nog. "Het was heel frustrerend."

Maar aan al die frustraties wordt in Londen op emotionele wijze een einde gemaakt. In de finale overklast Oranje de Duitsers met 6-1, waarna Kemperman, net als Hertzberger, zijn tranen de vrije loop laat.

"Dat maakte wel wat los ja. We wilden gewoon niet nog een keer een finale verliezen. Eindelijk werd ons harde werken een keer beloond. Dat was heel emotioneel."

ANP
Het Nederlands team na het winnen van het EK in 2015

Maar hét moment dat de internationale carrière van Kemperman definieert, moest toen nog komen. Dat vindt plaats tijdens de EK-finale van 2017. Tot halverwege het derde kwart lijkt Nederland op een nederlaag af te stevenen tegen België, dat comfortabel leidt met 2-0. Met een vlammend schot kantelt Kemperman echter de hele wedstrijd.

De goal die alles verandert

"Ja, ik schoot hem heerlijk binnen", glundert Kemperman als zijn gedachten teruggaan naar die goal. "Het stadion ontplofte gigantisch. Dat was echt kippenvel. En het gekke was: we stonden nog steeds achter, maar iedereen in het stadion voelde toen ineens dat we die wedstrijd gingen winnen." En zo geschiedde.

In 2019 is Kemperman ook van de partij, maar niet op het veld. Bondscoach Max Caldas passeert hem en ook Valentin Verga vanwege hun keuze om eerder dat jaar in de Maleisische competitie te spelen in plaats van op trainingskamp te gaan met de nationale ploeg. Vanaf de tribune ziet Kemperman hoe Nederland pijnlijk wordt uitgeschakeld door Spanje.

"Maar ik zat daar echt niet met stiekem gebalde vuisten op de tribune hoor. Integendeel, want ik zag mijn vrienden eraf gaan tegen Spanje. Al zat ik er wel met een dubbel gevoel, want liever had ik natuurlijk op het veld gestaan."

Wat later dan hij zou willen, speelt Kemperman vanaf vrijdag dan alsnog zijn zesde EK. Toch wordt het een enigszins nieuwe ervaring voor hem, want nooit eerder speelde hij een titeltoernooi zo kort op een veel belangrijker evenement; de Olympische Spelen.

"Ik denk dat dat het EK automatisch anders maakt. We willen graag Europees kampioen worden, maar laat duidelijk zijn dat de Spelen hét piekmoment moeten worden. We zijn ervan overtuigd dat het allebei kan. Dus het EK moet een opstapje zijn naar een mooie zomer."

Bekijk hieronder het programma van de hockeymannen op het EK.

nos
Het programma van de Nederlandse hockeymannen op het EK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl