Cuba verliest van Canada en kan fluiten naar de Spelen
NOS Sport

Honkbaldrama Cuba: voor het eerst geen olympisch ticket, sterspeler loopt weg

Voor de eerste keer in de historie zijn de Cubaanse honkballers er op de Olympische Spelen niet bij. De nationale ploeg wist zich in Florida niet te kwalificeren voor het olympische toernooi in Japan.

Een nederlaag tegen Canada (6-5) op het kwalificatietoernooi in Florida was doorslaggevend. Het hielp ook niet mee dat de Cubanen niet konden beschikken over de 22-jarige sterspeler César Prieto. Hij verliet het team enkele uren na aankomst in Amerika, zo verklaarde de Cubaanse bond.

Vanwege de politieke situatie kostte het Cuba veel moeite om visa voor de spelers te regelen zodat de ploeg kon afreizen naar het toernooi in Miami. De benodigde papieren arriveerden pas een dag voor vertrek.

Prieto zou niet de eerste Cubaanse honkballer zijn die naar de Verenigde Staten vlucht om daar in een van de topcompetities te gaan spelen.

César Prieto in actie namens Cuba in 2020

"Dit doet pijn", bekende coach Armando Ferrer na de beslissende verliespartij. "We weten allemaal wat deze sport voor onze bevolking betekent. Honkbal stroomt door onze aderen en daarom spijt het ons vreselijk dat we onszelf niet hebben gekwalificeerd."

Honkbal is de nationale sport van Cuba. Met drie olympische titels en liefst 25 wereldtitels is het land ook veruit de succesvolste honkbalnatie ter wereld. Honkbal werd in 1992 in Barcelona als olympische sport geïntroduceerd. In alle vijf edities dat honkbal op de Spelen werd gespeeld, won Cuba een medaille. In 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta) en 2004 (Athene) veroverde het land goud.

Nederland aast op laatste olympische ticket

De Nederlandse honkballers hopen zich nog wel te plaatsen voor de Spelen. Oranje speelt van 16 tot en met 20 juni om het laatste olympische ticket op het kwalificatietoernooi waar ook sterke landen als Taiwan, Australië en China aan meedoen.

Er mogen zes landen deelnemen aan het olympische honkbaltoernooi, dat voor het eerst sinds 2008 weer op het programma staat. Gastland Japan, Zuid-Korea, Mexico en Israël hebben zich al geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl