Roger Bernadina bij Quick Orange Pictures

Veertien seizoenen lang speelde hij in het buitenland, Roger Bernadina. Door de coronapandemie keerde hij in 2020 uit voorzorg even terug naar Nederland en prompt gaat hij er ook weer honkballen.

Bernadina komt dit seizoen uit voor Neptunus. En naast nationale prijzen heeft hij nog een ander doel: "Ik wil de Olympische Spelen meemaken."

36 jaar is hij inmiddels. Speelde voor clubs in Mexico, Venezuela, Zuid-Korea en Nicaragua, maar maakte naam in de grote Major League Baseball in de Verenigde Staten. Daarin speelde hij 548 wedstrijden.

Zijn Amerikaanse avontuur begon in 2008, na een heel sterk Europees kampioenschap. Bernadina werd uitgeroepen tot beste buitenvelder en er was direct interesse van MLB-club Washington Nationals. Hij hoefde niet lang na te denken.

Maar de keuze naar de Verenigde Staten te verkassen betekende wel dat hij moest passen voor de Spelen, het evenement waarvoor Nederland zich juist dankzij dat sterke EK had geplaatst.

Bernadina terug bij Neptunus, met Spelen in het achterhoofd

Destijds hadden honkballers geen keuze in de VS; stond je onder contract, dan kon je geen andere verplichtingen aangaan, zoals deelname aan de Spelen. Het bleek extra zuur voor Bernadina, omdat honkbal na 2008 van het olympische programma verdween.

Nu het honkbalgekke Japan heeft gekozen voor een, waarschijnlijk eenmalige, terugkeer van de sport op het olympische podium, krijgt Bernadina een herkansing. "Ik wil het zeker meemaken. Het staat hoog op mijn lijst."

Maar of Nederland zich ook zal plaatsen, is nog maar de vraag. Aan het kwalificatietoernooi van 16 tot en met 20 juni doen sterke landen als Taiwan, Australië en China mee, aangevuld met twee toplanden uit Zuid-Amerika.

"Dat het zwaar wordt? Zeker. Maar aan het einde van de dag moet je gewoon tegen een balletje aanslaan. Ik geloof in de spelers die we hebben, de kwaliteit die we hebben."

Februari 2014: Roger Bernadina bij de Cincinnati Reds AFP

Mochten de Spelen ook nu niet doorgaan voor hem, dan richt Bernadina zich volledig op de doelen in de nationale competitie. "Ik ben een persoon die altijd wil winnen. En Neptunus is een club die altijd wil winnen."

Over zijn mogelijke aandeel daarin, zegt de routinier: "Ik kan jonge jongens zeker wat meegeven, over mijn tijd in Amerika en Korea. Dat zijn geweldige ervaringen. Maar ik denk dat ik ook kan leren van jonge jongens. Zij zijn hongerig, ze prikkelen je. Die honger wil je nog steeds hebben."

1.500 man

Fysiek is hij nog in orde, verzekert Bernadina. "Ik voel me wel fit. Ik kijk uit naar de start van de competitie." Dat beaamt coach Ronald Jaarsma."Hij werkt hard, doet op elke training zijn best. Op basis van de eerste kennismaking ben ik alleen maar vol lof over hem."

Maart 2015: Roger Bernadina bij de Colorado Rockies AFP

"Wat ik van hem verwacht? Dat hij het naar zijn zin heeft. Hij is gewend om voor 20.000 of 30.000 mensen te spelen. Bij ons, in normale omstandigheden, zit 1.500 man. Ik verwacht dat hij ons kan helpen om ons doel te halen: de hoofdprijzen winnen."

STER reclame