Ontluisterende nederlaag honkballers tegen Israël op OKT Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse honkballers hebben bij het olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Italië een ontluisterende nederlaag geleden tegen Israël. De kersverse Europees kampioen, vorige week op het EK nog met 13-4 te sterk voor de Israëliërs, ging met 8-1 over de knie.

Oranje kende een dramatische start in Parma. Al in de eerste slagbeurt kreeg startend werper Diego Markwell een homerun te verwerken. Nicholas Rickels sloeg de bal met één man op de honken over de omheining.

Vier punten

In de tweede inning kon Hendrik Clementina op een hit van Kalian Sams wat terugdoen, maar in de gelijkmakende slagbeurt wist Israël maar liefst vier keer te scoren. Markwell begon met het weggeven van twee vrije lopen, waarna de honken volliepen, Mitch Glasser de bal in het verre veld liet neerploffen en drie man over de thuisplaat konden komen.

Blijheid bij Daniel Valencia (19) en Nick Rickels na weer een score voor Israël Orange Pictures

Markwell werd meteen door bondscoach Evert-Jan 't Hoen van de heuvel gehaald, maar ook vervanger Tom de Blok moest al snel een ferme tik incasseren van Daniel Valencia, waarop Glasser de 6-1 kon laten aantekenen.

Machteloos

Terwijl Nederland aanvallend machteloos bleef tegen de foutloos verdedigende opponent, kreeg Israël in de vijfde inning opnieuw drie mensen op de honken. Met nul man uit bovendien. De Blok slaagde er nog in één slagman met drie slag opzij te zetten, maar Robert Paller liet met een verre klap door het midden een ploeggenoot scoren: 7-1.

Met Tom Stuifbergen op de heuvel kon de schade verder beperkt gehouden worden, maar zijn opvolger Kevin Kelly kon niet voorkomen dat Israël in de achtste inning de eindstand naar 8-1 tilde.

Alleen winnaar

Nederland, dat het toernooi woensdag begon met een 4-1 overwinning op Tsjechië, staat nog drie wedstrijden te wachten in de poule van zes landen. Alleen de winnaar van het OKT verdient een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De nummer twee krijgt in maart een herkansing op een tweede OKT.

Stand OKT in Parma en Bologna

gewonnen-verloren
1. Israël 2-0
2. Italië 1-0
3. Spanje 1-1
4. Nederland 1-1
5. Zuid-Afrika 0-1
6. Tsjechië 0-2

STER reclame