Wiegman krijgt als eerste vrouw standbeeld in beeldentuin KNVB

Sarina Wiegman pleit voor uitbreiding van de olympische voetbalselecties. De bondscoach van de Nederlandse vrouwen mag maar achttien speelsters meenemen naar Tokio, terwijl haar collega Frank de Boer bijvoorbeeld een 26-koppige selectie heeft tijdens het aankomende Europees kampioenschap.

Wiegman mag wel vier speelsters op een standby-lijst zetten, waarmee ze de selectie mag aanvullen als er één of meerdere voetballers door blessures of bijzondere omstandigheden wegvallen. Ze pleit er nu voor die vier speelsters meteen al aan haar selectie te mogen toevoegen.

Van 18 naar 22 speelsters

"We hebben met een aantal landen het verzoek gedaan bij het IOC om een vaste selectie van 22 speelsters te mogen maken", aldus Wiegman. "Want mocht er met corona iets gebeuren binnen de groep, dan wordt de selectie uiteindelijk wel heel smal."

Sarina Wiegman tijdens de onthulling van haar standbeeld in de beeldentuin op de KNVB-campus ANP

Wiegman, tot twee keer toe gekozen tot beste coach ter wereld van een vrouwenploeg, deed haar uitspraken tijdens de onthulling van haar eigen standbeeld in Zeist. In de beeldentuin van de KNVB heeft ze een plek gekregen tussen Johan Neeskens en Marco van Basten.

Op 16 juni maakt Wiegman haar spelersgroep bekend voor de Olympische Spelen.

STER reclame