NOS Voetbal

Jong Oranje geniet van 'Duitse zege' op Fransen: 'Internet stond er vol mee'

Een dag na de sensationele uitschakeling van topfavoriet Frankrijk in de kwartfinales van het EK onder 21 kan Calvin Stengs de laatste seconden van de wedstrijd nog precies navertellen.

"Zij waren met zijn allen naar voren gegaan om die laatste goal te maken. Toen Justin (Bijlow, red.) de bal pakte, schreeuwde ik naar hem: rol die bal!"

De Feyenoord-doelman koos niet voor zekerheid. Stengs kreeg de bal in de voeten, draaide om zijn as en leverde een perfecte dieptepass af op Justin Kluivert. En die vond Myron Boadu.

De waarheid gebiedt te zeggen dat Stengs de winnende treffer al flink wat keren heeft teruggekeken. "Heel het internet stond er vol mee. Een counter kan eigenlijk niet beter".

Stengs en Van de Looi na late EK-zege op Frankrijk: 'Lekker wakker worden'

Bondscoach Erwin van de Looi kon zijn ogen niet geloven. "Eigenlijk was ik bezig met het voorbereiden van de tijd tussen de reguliere tijd en de verlengingen. Ik wilde wat wisselen, want ik vond niet iedereen meer fris. Dat was ook heel logisch, want we moesten in de slotfase wel erg ver terug en achter de bal aanrennen. En toen kwam die kans. Ik dacht nog: 'hij zal toch niet overgaan?'."

'Een beter gevoel is er niet, denk ik", verzucht Stengs. "Maar het is niet dat we de finale hebben gewonnen. Ook de halve finale niet, trouwens."

In die halve finale komt Jong Oranje een oude bekende tegen. In de groepsfase werd het 1-1 tegen een sterk Jong Duitsland, vooral dankzij een kapitale blunder van doelman Finn Dahmen.

In de zenuwslopende kwartfinale tegen Jong Denemarken was die Dahmen dan weer de held door twee strafschoppen. Die onvoorspelbaarheid is tegelijk de kracht van de ploeg van Stefan Kuntz.

Onvoorspelbaar en sterk

Kuntz, ooit de held van de Duitsers op Wembley door in reguliere tijd en in de strafschoppenserie te scoren tegen Engeland in de halve finale van het EK 1996, kan voor de derde keer op rij de finale bereiken als coach van Jong Duitsland.

In 2017 won hij met onder anderen Serge Gnabry de finale met 1-0 van Jong Spanje. Twee jaar later trok Jong Spanje aan het langste eind (2-1).

Van de Looi over Duitsland: 'Lastige ploeg voor staf om voor te bereiden'

Bij die laatste eindronde kreeg Van de Looi de kans om een kijkje in de keuken te nemen van de Duitsers. Behalve vriendschap met Kuntz leverde hem dat veel kennis op.

"Frankrijk was voorspelbaar, maar wel met heel veel kwaliteit", weet Van de Looi. "De Duitsers wisselen af en spelen heel veel verschillende systemen. De vorige keer tegen ons speelden ze drie verschillende systemen. Het lijkt mij slim dat wij ons richten op ons eigen spel. En de komende dagen gebruiken om een paar punten op de i te zetten, zoals de spelhervattingen."

'Kern van waarheid in kritiek'

Na het vorige duel tegen de Duitsers in de groepsfase in maart gaven weinigen nog een stuiver voor een Europese titel van Oranje. "Er zat best een kern van waarheid in de kritiek", vindt Van de Looi, die een lange neus naar de criticasters niet op zijn plaats vindt. "De wedstrijd tegen Roemenië was niet goed. En ook tegen Duitsland hadden we het moeilijk. Er is wel een verschil tussen kritiek en negativiteit, maar dat betekent ook dat het team serieus genomen wordt.

Na de zege op Frankrijk dromen veel volgers van de titel. "Ook nu moeten we ons niet laten meeslepen", tempert Van de Looi, "Gisteren was het ook niet altijd goed. Maar we hebben in ieder geval laten zien dat we hier thuishoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl