ANP

Goedemorgen! Het Hof in Den Haag doet uitspraak in de zaak over de treinkaping bij De Punt in 1977 en Koningin Maxima reikt de Appeltjes van Oranje uit.

De wekdienst liever luisteren?

Eerst het weer: vandaag schijnt de zon volop en loopt de temperatuur op naar 22 tot 26 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er wordt een uitspraak verwacht in de zaak over de treinkaping bij De Punt in 1977. Nabestaanden van omgekomen kapers eisen een schadevergoeding; ze vinden dat mariniers bij de beëindiging van de kaping onrechtmatig geweld hebben gebruikt.
  • Koningin Maxima reikt de Appeltjes van Oranje uit aan vrijwilligers die mensen helpen met mentale problemen.
  • De laatste toetsen uit het eerste tijdvak zijn nu aan de beurt voor middelbare scholieren. Daarna hebben ze twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de volgende fase.
  • Vrijwel alle coronamaatregelen worden opgeheven in Israël, nu de meerderheid van de bevolking is gevaccineerd tegen het coronavirus.

Wat heb je gemist?

Vandaag maakt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een Kamerbrief bekend dat mensen die het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, binnenkort opnieuw worden opgeroepen. Dat bevestigt hij aan Nieuwsuur. Dit keer worden zij geprikt door de GGD, wat betekent dat ze Pfizer, Moderna of Janssen krijgen.

Een deel van de 60 tot 64-jarigen, die via hun huisarts AstraZeneca konden krijgen, wilden dat specifieke middel niet. Een alternatief kregen ze niet; het is prikken wat de pot schaft, zei het kabinet steeds.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het EK voetbal kijken op een groot scherm in de buitenlucht zit er niet in, was de boodschap op de laatste coronapersconferentie. "We gaan dat ook echt verbieden, helaas", zei demissionair minister-president Rutte vrijdag.

Maar nu is er toch een kans dat de derde groepswedstrijd van Oranje wel op die manier bekeken kan worden. Het kabinet kijkt na half juni nog eens naar de mogelijkheden, zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na afloop van het Veiligheidsberaad met burgemeesters.

Grapperhaus sluit EK kijken op groot scherm niet uit: 'kijken hoe het tweede helft juni gaat'

Fijne dag!

STER reclame