Kees Rijvers
NOS Voetbal

De oudste nog levende Oranje-international is vandaag 95 jaar geworden

Kees Rijvers is al een paar jaar de oudste international van Oranje die nog in leven is. Over krasse knarren gesproken: hij viert vandaag zijn 95ste verjaardag met een gezellig familie-uitje.

Rijvers, van 27 mei 1926, woont weer in in zijn geboorteplaats Princenhage, tegenwoordig een stadsdeel van Breda.

Als voetballer van NAC Breda haalde hij Oranje, om daarna in de Franse competitie als een van de eerste Nederlanders profvoetballer te worden. Hij pakte een landstitel met Saint-Étienne, tot op de dag van vandaag recordkampioen in de Ligue 1.

Buitenlandse profs mochten in die tijd niet voor het Nederlands elftal uitkomen, reden dat de teller op slechts 33 interlands en tien goals bleef steken.

Bekijk in de videocarrousel hieronder een reportage uit 2005 bij Kees Rijvers thuis en een portret van Frank Heinen over hem.

Als bondscoach liet Rijvers onder anderen Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Wim Kieft en de broertjes Koeman debuteren, de basis van het team dat in 1988 Europees kampioen werd. Waarna iedereen juist trots was op de status die de internationals bij buitenlandse topclubs vergaarden.

Zijn laatste baan in het voetbal was een interim-klus bij PSV in 1994, de club waarmee hij in de jaren 70 grote successen kende met onder meer winst van de UEFA Cup.

Sinds het overlijden van Germ Hofma is Rijvers de oudste nog levende Oranje-klant. Eentje uit de tijd nog van de legendarische Abe Lenstra en Faas Wilkes, die al heel lang niet meer onder ons zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl