Kees Rijvers heeft een eigen biografie
NOS Voetbal

Eindelijk is er de biografie van voetbalpionier Kees Rijvers

Hij was een van de eerste profvoetballers van Nederland. En hij was ook een van de eerste spelers die een transfer maakte naar het buitenland. Hij werd in één adem genoemd met de legendarische Abe Lenstra en Faas Wilkes. Het gaat over Kees Rijvers. Groot als speler én als trainer. Hij draagt een bijzonder verhaal met zich mee.

Maar nooit schreef iemand dat verhaal op, omdat Rijvers daar geen behoefte aan had. "Ik denk dat ik pas na een paar jaar overtuigd werd. Ik zat er niet op te wachten." Kleindochter en schrijfster Antje Veld wist hem te overtuigen.

En zo verscheen er een biografie over de voormalig middenvelder en oud-bondscoach, die op 27 mei de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt. In het centrum van Eindhoven ontving Rijvers het eerste exemplaar, uit handen van 'Mister PSV' Willy van der Kuijlen.

Spanningen

Veld: "Ik heb het verhaal verteld van een jongetje dat naar Frankrijk ging op avontuur om prof te worden en uiteindelijk wel weer terugkwam in Nederland, maar altijd wel de spanningen heeft gehad tussen Frankrijk en Nederland. Waar voel ik me nou het meeste thuis?"

Kleindochter Rijvers schrijft biografie van opa Kees

Saint-Étienne

Rijvers begon zijn carrière bij NAC Breda, maar maakte al vroeg een overstap naar de Franse topclub Saint-Étienne. In 1950 begon hij aan zijn avontuur in Frankrijk, dat tot 1957 zou duren. Rijvers speelde ook nog voor Feyenoord. Met Saint-Étienne werd hij landskampioen en veroverde hij de beker, maar zijn succes in Frankrijk kende ook een keerzijde. Hij mocht niet voor het Nederlands elftal uitkomen zolang hij als prof in het buitenland speelde. Dat waren toen de regels.

Na zijn spelersloopbaan kende Rijvers een succesvolle tijd als trainer. Met PSV won Rijvers drie keer de landstitel, twee keer de beker en één keer de UEFA Cup. Van 1981 tot 1984 was hij bondscoach van het Nederlands elftal. Hij liet grote spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Wim Kieft en de broertjes Koeman debuteren, die later de gouden lichting vormden.

Ik laat ook zien hoe het is om op te groeien in een voetbalfamilie en wie de voetballer Rijvers eigenlijk is.

Antje Veld

Voetbalfamilie

Het voetballeven van Rijvers. Kleindochter Veld wist er uiteindelijk een verhaal van te maken, al wordt er ook beschreven hoe het leven was buiten de wedstrijden en trainingen om. "Hij klom steeds meer op in het voetbal en er kwam steeds meer druk bij kijken. Maar ik laat ook zien hoe het is om op te groeien in een voetbalfamilie en wie de voetballer Rijvers eigenlijk is."

  • ANP
    Voetbal-interland Belgie-Nederland 2-1 (1960), met Kees Rijvers als tweede van rechts op de onderste rij
  • ANP
    Kees Rijvers als coach bij PSV, in 1994

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl