In Rotterdam werd vorig jaar een stille tocht gehouden voor Hümeyra
NOS Nieuws

Emotionele slachtofferverklaring in zaak-Hümeyra: 'Je hebt me mijn engel ontnomen'

Op de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak over de in 2018 doodgeschoten Hümeyra, heeft haar zus een emotionele slachtofferverklaring gegeven. Tijdens de zitting werden er ook beelden getoond waarop te zien is hoe de scholiere werd doodgeschoten door verdachte Bekir E., bij haar school in Rotterdam. In het hoger beroep hoopt het OM te bewijzen dat het gaat om moord, en niet om doodslag waarvoor E. in 2019 is veroordeeld.

De op een na oudste zus van Hümeyra las drie verklaringen voor: van haar moeder, haar vader en van haarzelf. Ze vertelt dat haar moeder elke dag nog Whatsapp-berichten stuurt aan Hümeyra. "In de hoop dat zij die zal lezen, en zal antwoorden. Maar helaas krijg ik al sinds 18 december 2018 geen antwoord terug."

"Soms loop ik nog wel eens langs de fietsenstalling, waar de gebeurtenis zich heeft afgespeeld", leest de zus voor uit de verklaring van haar moeder. "De kogelgaten die hij heeft veroorzaakt in het lichaam van mijn dochter, zijn nu littekens in mijn hart."

Hümeyra's zus ging daarna over op de verklaring van haar vader: "Wat ben jij een lafaard. Hümeyra was nog maar 16, nog maar een kind. Terwijl ik mijn stem niet durfde te verhogen tegenover mijn engel, heb jij me mijn engel ontnomen."

Bekijk de beelden van de slachtofferverklaring:

Zus van Hümeyra spreekt tijdens hoger beroep

Hümeyra's zus vertelde in haar eigen verklaring dat Hümeyra bezig was met haar rijbewijs, een bijbaantje en studie. "Helaas heeft Hümeyra haar plannen niet waar kunnen maken omdat haar leven veranderde in een nachtmerrie. Hümeyra leefde in angst, door stalking, mishandelingen en zelfs doodsbedreigingen. Totdat haar leven werd ontnomen door haar moordenaar, en in mijn ogen ook een pedofiel."

"Rust zacht, onze engel. We houden van je Hümeyra", eindigde de zus de verklaringen.

E. zei al voorafgaand aan de slachtofferverklaring dat hij niet in de buurt van de zus wilde zijn, omdat "zij mij voor loverboy heeft uitgemaakt". Hij was dan ook niet aanwezig bij het voorlezen van de verklaring.

'Schieten van zeer dichtbij'

Hümeyra werd op 18 december 2018, op 16-jarige leeftijd, met meerdere kogels van dichtbij doodgeschoten door E. Dat gebeurde bij de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Desingcollege.

E. had al een contactverbod omdat hij de scholiere en haar familie stalkte en bedreigde. Hümeyra had al vier keer aangifte gedaan.

Tijdens de zitting werden beelden getoond van het moment dat E. Hümeyra doodschoot. Verslaggever Jeroen de Jager was in de zaal toen de video werd vertoond.

De Jager zegt dat op de beelden is te zien hoe E. komt aanrijden bij de school en Hümeyra ziet lopen. "Ze ziet hem uit de auto stappen en rent de school weer naar binnen. Hij rent erachter aan. Ze belandden uiteindelijk in het fietsenhok, waar ze struikelt", zegt hij bij NPO Radio 1.

"Je kan niets anders zeggen dan dat hij haar daar vervolgens ter plekke liquideert." Volgens De Jager is te zien dat E. haar "van zeer dichtbij in haar hoofd en in haar rug schiet".

"Als je het zo ziet denk je dat dit een liquidatie is die hij gepland had. Maar uiteindelijk zal de rechter daarover moeten oordelen. Die zal moeten bekijken of dit een opwelling is geweest of niet."

De nu 34-jarige E. werd eind 2019 veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. De rechter zei destijds dat de verklaringen van E. wijzen op een "impulsieve handeling". "Hij windt zich in korte tijd extreem op." Met het hoger beroep hoopt het OM nu wel te kunnen aantonen dat het om moord gaat.

'Eerbetoon op het randje'

Aan het begin van de zitting richtte de voorzitter van het gerechtshof zich tot de familieleden, en haalde enkele herinneringen aan Hümeyra naar boven. Dat kon op kritiek rekenen van Yehudi Moszkowicz, de advocaat van E. Dit "eerbetoon" noemde hij "op het randje". Hij zei daarom te vrezen voor de onbevangenheid van het Hof. "Daar kunt u wel gewoon vanuit gaan", antwoordde de voorzitter.

Morgen, op de tweede zittingsdag, houdt de officier van justitie het requisitoir met daarin de nieuwe strafeis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl