Jurrien Timber (Ajax)
NOS VoetbalAangepast

Gakpo, Timber en Weghorst wél, Bergwijn niet naar EK

Jurriën Timber en Cody Gakpo gaan mee naar het EK. Het tweetal is door bondscoach Frank de Boer opgenomen in de definitieve EK-selectie. Ook Quincy Promes en Wout Weghorst maken deel uit van die groep.

Ten opzichte van de voorselectie is er geen plaats meer voor Marco Bizot, Rick Karsdorp, Kenny Tete, Jeremiah St. Juste, Tonny Vilhena, Steven Bergwijn en Anwar El Ghazi. Ook Hans Hateboer is er niet meer bij. Hij heeft zich afgemeld met een breukje in de voet.

Primeur

Met de keuze voor de nog net 19-jarige Timber en de eveneens 19-jarige Ryan Gravenberch zorgt De Boer voor een primeur. Nooit eerder maakten twee tieners deel uit van de toernooiselectie van Oranje.

Eerder gingen alleen Patrick Kluivert (EK 1996), Ryan Babel (WK 2006) en Jetro Willems (EK 2012) voor hun twintigste verjaardag met het Nederlands elftal naar een EK of WK.

Daley Blind is dus op tijd hersteld van de enkelblessure die hij in maart opliep tijdens de interland tegen Gibraltar. Van de van een knieblessure herstellende aanvoerder Virgil van Dijk was al bekend dat het EK te vroeg zou komen.

  • NOS
    EK-selectie Oranje
  • NOS
    EK-selectie Oranje
  • NOS
    EK-selectie Oranje

De beschikbare spelers van de definitieve Oranje-selectie komen vrijdag bijeen in Zeist. Een dag later vertrekken ze naar Portugal voor een trainingskamp in de Algarve, waar ook een oefenduel met Schotland op het programma staat. Op 6 juni wordt er ook nog geoefend, tegen Georgië in de Grolsch Veste. Daarbij mogen 7.500 toeschouwers zijn in het kader van Testen voor Toegang.

Oranje opent het EK op 13 juni met een wedstrijd tegen Oekraïne in de Johan Cruijff Arena. Daarna volgen duels met Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni) in Amsterdam. Bij die drie duels zijn telkens 12.000 toeschouwers welkom.

Landenploegen voor eindtoernooien bestaan normaal gesproken uit 23 voetballers, maar vanwege de overvolle speelkalender als gevolg van de coronapandemie mogen alle bondscoaches dit keer 26 spelers selecteren. De Boer ziet dat als een voordeel, omdat hij wil kunnen spelen in systemen met vijf en met vier verdedigers.

Frank de Boer in Zeist

Het EK wordt op vrijdag 11 juni in Rome op gang getrapt door Italië en Turkije. De finale wordt precies een maand later gespeeld op Wembley. Alle 51 wedstrijden zijn live te zien en te beluisteren bij de NOS op tv, radio en in de app.

Tijdens het toernooi zullen onder anderen Marco van Basten, Wesley Sneijder, Leonne Stentler en Nigel de Jong de analyses verzorgen op tv. Onder anderen Hedwiges Maduro en Khalid Boulahrouz doen dat in de radio-uitzendingen.

Bekijk hieronder onze explainer waarin we uitleggen waarom Oranje zomaar Europees kampioen zou kunnen worden.

Waarom Nederland Europees kampioen wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl