Een rechtbanktekening van Taghi tijdens de inhoudelijke behandeling van het proces in april
NOS Nieuws

Kroongetuige in zaak-Taghi schort samenwerking met OM op

De kroongetuige in het liquidatieproces rond Ridouan Taghi schort zijn overeenkomst met het Openbaar Ministerie op. Dat is bekend geworden op een zitting van vandaag in het megaproces. Kroongetuige Nabil B. wil voorlopig geen enkele medewerking meer verlenen, zo staat in een verklaring van zijn advocaten. Hij zou vandaag getuigen, maar is niet komen opdagen.

Het OM, dat gisteravond op de hoogte is gesteld, zegt verrast te zijn door de stap van B.

De reden voor het opschorten van de samenwerking is dat het OM niet in staat is de veiligheid van het gezin van B. te waarborgen, zo schrijven de advocaten. Dat maakt dat B. "het niet verantwoord acht om op de huidige voet door te gaan". Ze houden wel de mogelijkheid open dat de kroongetuige in de toekomst wel weer gaat meewerken. Als de Staat en het OM hun zorgplicht volledig vervullen, ligt "de draad weer oppakken" voor de hand, schrijven ze.

"Tot hier en niet verder"

Er was al eerder veel gedoe tussen de advocaten van Nabil B. en het OM over zijn bescherming. Volgens de advocaten worden afspraken over de veiligheidsmaatregelen rond Nabil B. en zijn gezin stelselmatig niet nagekomen. "Het OM faalt op ieder vlak", aldus de advocaten. "B. heeft gezegd: tot hier en niet verder."

De zitting van vandaag is na het bekend worden van het nieuws voortgezet. Volgens het OM kon dat ook gewoon omdat de verklaringen van B. in de zaak geen grote rol spelen.

De rechtbank behandelt vandaag de moord op een medewerker van een spyshop, Ronald Bakker. Hij werd in september 2015 voor zijn woning in Huizen doodgeschoten. Bakker werkte bij een spyshop in Nieuwegein, waar ook goederen aan criminelen werden verkocht. Justitie denkt dat hij is geliquideerd omdat het vermoeden bestond dat hij met de politie sprak.

Broer Nabil B. vermoord

De eerste advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, werd in 2019 doodgeschoten bij zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Een jaar eerder was de broer van Nabil B. doelwit. Een week nadat bekend was geworden dat Nabil B. verklaringen had afgelegd, werd zijn broer geliquideerd in Amsterdam-Noord.

Het Openbaar Ministerie blunderde de afgelopen jaren meerdere keren met foto's van de kroongetuige. Die werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. De advocaat van B. verweet het OM vreselijke onzorgvuldigheid: "Veiligheid, veiligheid, veiligheid. Het zet onze cliënt enorm onder druk en maakt zijn opsluiting heel erg zwaar. Een schoolmeester die twee vechtende kinderen uit elkaar moet halen doet beter werk."

Hoe zat het ook alweer met het proces rond Taghi, waarin Nabil B. de kroongetuige is? Bekijk deze explainer van NOS op 3:

Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl