Minister Grapperhaus dronk in juni 2020 een biertje met de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes
NOS Nieuws

Grapperhaus wil cafés eerder open

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat bij de volgende versoepelingen ook de cafés weer open kunnen. Na afloop van het Veiligheidsberaad zei hij dat hij af wil van het onderscheid tussen de zogeheten 'natte' en 'droge' horeca. "Ik wil heel graag dat de horeca binnen en buiten weer open kan, zonder dat onderscheid."

In de routekaart, het plan voor geleidelijke heropening van de samenleving, staat dat eerst de restaurants (de 'droge' horeca) opengaan en pas in een volgende fase de cafés (de 'natte' horeca). Grapperhaus wil daar dus vanaf. Een woordvoerder zegt in een toelichting dat de minister de versoepelingen iets meer gelijk wil trekken.

Dat is ook van belang voor handhavers. Het onderscheid tussen 'natte' en 'droge' horeca is "zo moeilijk vast te stellen", zei Grapperhaus. "En bovendien moeten de mensen die een kroeg hebben dan nog weer langer wachten. Laten we nu gewoon goeie regels stellen", zei hij.

Ministerraad

Grapperhaus heeft het plan zaterdag geopperd bij het Catshuisoverleg, zegt zijn woordvoerder. Vrijdag hakt de ministerraad er een knoop over door.

Na het Catshuisoverleg zaterdag werd bekend dat het kabinet overweegt stap 3 van de zogeheten routekaart te vervroegen van 9 naar 5 juni. Dan mogen onder meer restaurants en culturele instellingen weer open. In de routekaart staat de volgende stap - stap 4 - gepland voor 30 juni. Bij stap 4 hoort de heropening van de cafés.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl