NOS Nieuws

669 wapens ingeleverd in Den Haag, politie trots én verontrust

  • NOS
    Mensen konden een week lang wapens in de regio Den Haag inleveren
  • NOS
    Ook nepwapens en airsoft-guns werden ingeleverd
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Bij de politie in de regio Den Haag zijn 669 wapens ingeleverd. Dat is het resultaat van een inzamelingsactie die van 17 tot en met 22 mei liep. De wapens konden in die periode ingeleverd worden zonder dat de eigenaar vervolgd zou worden voor het bezit ervan.

Bij alle politiebureaus in de regio stonden gele kliko's om messen en stootwapens in te deponeren. Vuurwapens haalde de politie bij de mensen thuis op. Aanleiding voor de inleveractie is de toename van het aantal steekincidenten onder jongeren.

Er werden in totaal 30 vuurwapens ingeleverd. De rest zijn steek-, stoot-, of slagwapens en een alarmpistool. Er werden ook veel nepwapens ingeleverd, zoals een geweer voor airsoft. Dat zijn replica's die niet van echt te onderscheiden zijn en waarmee kleine balletjes onder luchtdruk afgevuurd kunnen worden. Ook is pepperspray overgedragen aan de politie.

Jasper van der Duin is projectleider van de actie. Hij zegt trots te zijn dat er zoveel is ingeleverd. "Deze oogst spreekt voor zich. Maar het is natuurlijk ook verontrustend dat er zoveel in omloop is." Hij zou graag zien dat ouders in gesprek gaan met hun kinderen over wapenbezit. "Messen horen alleen in de keukenla en niet ergens anders."

De politie had flink wat tafels nodig om de wapens te presenteren:

'Dit zijn toch wel heel veel wapens'

Van der Duin is blij dat er zulke inleveracties gehouden worden. "Dat kan alleen met een tijdelijke ontheffing van het Openbaar Ministerie", zegt hij. "Als mensen op andere momenten wapens inleveren, worden ze aangehouden en vervolgd."

Mogelijke museumstukken

Er werden ook een paar bijzondere wapens ingeleverd. Zo zaten er diverse pistolen uit de Tweede Wereldoorlog bij. Er werden ook wapens opgehaald bij mensen van wie de vader in voormalig Nederlands-Indië heeft gediend. "Dat was voor een enkeling wel emotioneel omdat het een herinnering aan hun vader was", zegt Van der Duin.

Sommige wapens waarvan het vermoeden bestaat dat ze een historische waarde hebben, worden verder onderzocht. Ze worden daarna mogelijk aan musea aangeboden.

Alle steek-, slag-, en stootwapens worden vernietigd. "De messen die hier nu liggen, komen in ieder geval niet meer op straat." De nog werkende vuurwapens worden afgevuurd om ballistisch onderzoek te doen. Mogelijk worden die wapens nog gelinkt aan een misdrijf. Daarna worden ook die wapens en de niet werkende vuurwapens vernietigd.

In oktober wordt een landelijke inleveractie gehouden. Daar doen dan meerdere gemeenten tegelijk aan mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl