In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

NAC-supporter die onwel werd tijdens rellen overleden

Een supporter van NAC die zondag onwel werd tijdens rellen na de play-offwedstrijd tegen NEC is overleden, meldt de club uit Breda op de eigen website.

Het slachtoffer was zelf niet betrokken bij de gevechten, maar was op weg naar huis toen hij tegen de grond ging, meldt Fanzine De Rat, een website van NAC-supporters.

De politie spreekt van een "hectisch moment" toen dat gebeurde. Agenten die de man wilden reanimeren, moesten moeite doen om bij het slachtoffer te komen en werden in hun werk gehinderd door NAC-relschoppers, meldt de politie. Ze werden onder meer bekogeld met stenen en vuurwerk en moesten worden beschermd door ME'ers. Of dit van invloed is geweest op de reanimatie kan de politie niet zeggen: "Wij zijn geen medici."

Openlijke geweldpleging

Na de nederlaag van NAC tegen NEC braken er rellen uit bij het stadion. Een deel van de supporters van NAC probeerde het stadion binnen te komen en belaagde de politie met zwaar vuurwerk, stenen en glaswerk. Ook probeerden ze volgens de politie een ME-busje in brand te steken waar nog agenten in zaten.

Zes relschoppers zijn opgepakt. Het gaat om 18-jarige man uit Zevenbergen, een 20-jarige man uit St. Willebrord, drie mannen van 19, 34 en 41 jaar uit Breda, en een 20-jarige man uit Oudenbosch. Zij zitten nog vast en worden verdacht van openlijke geweldpleging. De politie sluit niet uit dat ze nog andere verdenkingen tegen zich kunnen krijgen.

Meerdere agenten raakten gewond. Een agent brak zijn hand. Twaalf agenten hebben tot nu toe aangifte gedaan van zware mishandeling dan wel poging tot doodslag.

Reanimeren

Verschillende NAC-supporters die bij de ongeregeldheden aanwezig waren vertellen aan Omroep Brabant dat de supporters de hulpverleners niet hebben belaagd maar juist probeerden te helpen.

"Ik zag de man liggen terwijl hij werd gereanimeerd door een andere fan", vertelt een van hen. "Toen kwam de brandweer en die heb ik samen met andere supporters naar deze man geleid. Daarna gingen wij arm in arm om de brandweermensen heen staan zodat zij rustig hun werk konden doen."

Vervolgens zag hij een busje van het arrestatieteam aanrijden. "Die waren op zoek naar iemand en die hebben ze gepakt. Maar op de weg terug liepen ze ons omver en begonnen ze ons te slaan. Terwijl wij om de brandweer heen stonden", vertelt de supporter. "Daarna keerde iedereen zich tegen het arrestatieteam en is er een fakkel gegooid. Maar die was niet op het slachtoffer of de hulpverleners gericht, want iedereen probeerde juist te helpen."

Onderzoek

De politie laat aan Omroep Brabant weten dat er bekeken wordt wat er precies gebeurd is tijdens de ongeregeldheden. Volgens een woordvoerder hebben "hulpverleners te allen tijde hulp aan het slachtoffer kunnen bieden, ondanks de hele situatie daar".

"Een situatie waarin omstanders weggedreven werden of geslagen zijn, zou voorgekomen kunnen zijn in alle hectiek", zegt de woordvoerder. "Maar wij zien ons niet als aanstichter van dit dreigende geweld richting de politie."

De woordvoerder benadrukt: "Als iets niet door de beugel kan, nemen we dat mee in ons onderzoek. We gaan het allemaal evalueren met NAC en de gemeente."

Advertentie via Ster.nl