Dilan Yesilgöz-Zegerius
NOS NieuwsAangepast

Kamerlid Yesilgöz-Zegerius nieuwe staatssecretaris voor klimaat en energie

Dilan Yesilgöz-Zegerius wordt de nieuwe staatssecretaris op het ministerie van Economische Zaken. Het VVD-Kamerlid neemt samen met demissionair minister Blok het werk over van Bas van 't Wout, die zijn functie tijdelijk neerlegt vanwege een burn-out.

Blok is vanaf nu minister van Economische Zaken en Yesilgöz wordt verantwoordelijk voor de portefeuille klimaat en energie.

De 43-jarige Yesilgöz zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Ze was zo'n twee jaar woordvoerder klimaat, energie en gaswinning, maar de laatste jaren hield ze de onderwerpen justitie en veiligheid onder zich.

Blok wordt als minister van Buitenlandse Zaken opgevolgd door Sigrid Kaag, die al minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was. Vanwege haar positiewisseling legt zij het fractievoorzitterschap van D66 in de Tweede Kamer voorlopig neer.

Rob Jetten wordt weer fractievoorzitter. Kaag blijft wel 'chef formatie' bij D66. De partij krijgt daarmee een soortgelijke verdeling als de VVD: daar zit partijleider Rutte in het kabinet en hij is ook de eerste onderhandelaar in de formatie. Maar Sophie Hermans is fractievoorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl