Luis Suárez viert zijn goal met Kieran Trippier

De wraak van Suárez compleet: Atlético kampioen

Atlético Madrid is door een 2-1 zege bij Real Valladolid voor de elfde keer in de historie kampioen van Spanje geworden. Luis Suárez maakte de tweede goal, zijn 21ste van het seizoen, en nam met zijn belangrijke bijdrage aan het kampioenschap wraak voor zijn gedwongen vertrek bij FC Barcelona vorig jaar.

Real Madrid lag op de loer, want het zou bij een remise of nederlaag van Atlético in de laatste speelronde in punten langszij komen als het zelf zou winnen van Villarreal. En in Spanje telt het onderlinge resultaat en dat was in het voordeel van Real. De Koninklijke won ook, met 2-1, maar het mocht niet baten.

Plano zet Atlético op achterstand

In de eerste helft speelde Atlético in Valladolid matig en slordig. Dat gold ook voor Suárez. De ploeg van Diego Simeone kwam zelfs op achterstand. Na balverlies van Yannick Carrasco ver op de vijandelijke helft zette de thuisploeg aan voor een fraaie en snelle counter. Oscar Plano was het eindstation en schoot Valladolid op voorsprong.

Real Valladolid viert de goal van Oscar Plano (l)

Nadat Sergio Ramos en Marcelo op de bank bij Real Madrid een glimlach niet konden onderdrukken bij het horen van de goal van Valladolid viel er ook in Madrid een goal. Geen doelpunt van Real, maar van Villarreal. Yéremi Pino nam de bal aan uit de lucht en wipte de bal keurig over Thibaut Courtois.

Waar Real goal mist, scoort Atlético

In de tweede helft leek Real Madrid via een kopbal van Karim Benzema gelijk te maken, maar de goal werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Precies na het afkeuren van de goal scoorde Atlético. Ángel Correa pingelde zich door de Valladolid-defensie en punterde de bal door de benen van Jawad El Yamiq in het doel.

Karim Benzema

Ook de volgende hoogtepunten in beide wedstrijden volgden elkaar snel op en opnieuw was Atlético de gelukkige. Benzema miste na een blunder van keeper Gerónimo Rulli een enorme kans en in Valladolid scoorde Suárez. De 34-jarige Uruguayaan kreeg de bal in de schoot geworpen van Valladolid, kon alleen op het doel af en schoot met links beheerst binnen.

• AFP
    Luis Suárez schiet Atlético naar de zege
  • AFP
    Atletico viert de goal van Luis Suárez

Vier minuten voor tijd pikte Benzema alsnog zijn doelpunt mee en in blessuretijd scoorde ook Luka Modric. Daarmee won Real wel met 2-1, maar in de titelstrijd maakte het geen verschil. Atlético pakte met twee punten voorsprong op Real de titel. de eerste sinds 2014.

Suárez in tranen

Ruim 4.000 supporters waren hun club achterna gereisd richting Valladolid. Zij konden hun geluk niet op en zongen en dansten op een plein voor het stadion.

Atlético viert de Spaanse titel

Voor de camera's van de Spaanse televisie kwamen de emoties bij Suárez los. "Barcelona waardeerde mij niet", zei hij, terwijl de tranen over zijn wangen rolden. "Ze onderschatten me en Atlético Madrid opende de deur voor me. Ze gaven me een kans. Daarvoor ben ik ze voor altijd dankbaar. Zij waardeerden mij wel."

Achter Atlético en Real eindigde FC Barcelona op de derde plaats. Door een goal van Antoine Griezmann won de ploeg van Ronald Koeman zaterdag met 1-0 bij Eibar. Real Sociedad en Real Betis gaan naar de Europa League.

De nummer zeven Villarreal gaat naar de voorrondes van de Conference League, tenzij de club woensdag de Europa League wint. Dan plaatst Villarreal zich voor de Champions League. Huesca, Real Valladolid en SD Eibar degraderen en Lionel Messi is met 30 doelpunten topscorer geworden, voor de vijfde keer op rij en voor de achtste keer in totaal.