Luis Suárez na zijn goal tegen Celta de Vigo in februari
NOS Voetbal

Waar Barcelona is afgehaakt, komt Atlético in de 'Suárez-zone'

Een overwinning vanavond bij Real Valladolid levert Atlético Madrid de elfde Spaanse titel in totaal op en de eerste landstitel in zeven jaar. "We komen in de Suárez-zone", sprak Diego Simeone vorige week. De Atlético-coach rekent op zijn Uruguayaanse spits in de ontknoping van het seizoen in La Liga.

Dat Suárez kan leveren op belangrijke momenten bewees hij eerder in zijn loopbaan. Zo maakte maakte hij in 2011 de openingsgoal in de gewonnen finale van de Copa América tegen Paraguay (3-0) en in 2015 zette Suárez FC Barcelona op 2-1 in de gewonnen Champions League-finale tegen Juventus (3-1).

'Als je kampioen wil worden, moet je lijden'

Afgelopen weekend nog maakte Suárez, die sinds zijn goal tegen Alavés op 21 maart had drooggestaan, in de 88ste minuut de winnende goal tegen Osasuna. Het was zijn twintigste competitiegoal van het seizoen en de 339ste in 500 competitiewedstrijden in zijn loopbaan.

"Dit zijn momenten van grote vreugde", zei Suárez toen. 'We hebben het moeilijk gehad, terwijl we meer verdienden. We speelden een van onze beste eerste helften. Meerdere keren faalden we, ik ook. Maar als je kampioen wil worden, moet je lijden. Dat hebben we vandaag gedaan."

Luis Suárez heeft de winnende goal voor Atlético Madrid gemaakt

"Suárez heeft zoveel ervaring", zei coach Diego Simeone. "Wie is er beter in het vinden van de oplossing in een wedstrijd die uit onze handen dreigde te slippen? Hij had recent niet gescoord, maar was steeds dichtbij. Suárez toonde zijn ongelooflijke mentaliteit."

Al winnaar op de lagere school

Suárez toont die mentaliteit al zijn hele loopbaan, ook al in zijn periode bij FC Groningen en Ajax. Zelfs als kind deed hij alles voor de winst, zo blijkt. Een van de eerste beelden van een winnende Suárez komen niet van het voetbalveld, maar van een spelshow, de Uruguayaanse versie van KRO Klassewerk, een kinderprogamma dat in Nederland van 1970 tot 1989 werd uitgezonden.

In de strijd tussen scholen wist de Franklin Delano Rooseveltschool uit Montevideo wel wie naar voren te schuiven bij de ontknoping. De kleine Luis, hij zal een jaar of twaalf geweest zijn, moest het doen. Met een herkenbare verbetenheid wurmde hij zich met een strandbal door een stelsel van luchtkussens en onder luid gejuich bezorgde hij zijn school de zege.

Kijk hieronder hoe de kleine Luis Suárez schittert in de Uruguayaanse versie van KRO Klassewerk.

Luis Suárez, op de lagere school al een winnaar

Zijn vijftiende goal voor Atlético leverde hem een bonus van één miljoen euro op en ook voor zijn twintigste doelpunt werd Suárez volgens een clausule in zijn contract rijkelijk beloond door zijn club. Een leuke bijkomstigheid, maar een nog grotere motivatie om te laten zien wat hij kon, vormde zijn eergevoel na zijn gedwongen vertrek bij FC Barcelona vorig jaar.

Als Cruijff in 1983/1984

Barcelona had Suárez niet meer nodig en liet hem na zes succesvolle jaren voor zes miljoen euro vertrekken naar Atlético. Dat deed Suárez pijn en ook diens goede vriend Lionel Messi had er moeite mee. "Wat me dwarszat, was dat ze zeiden dat ik te oud was, dat ik niet langer op het hoogste niveau kon spelen", zei Suárez later tegen France Football.

"Als ik niks had gepresteerd de afgelopen jaren, had ik het begrepen", ging Suárez verder. "Elk seizoen bij Barcelona heb ik meer dan twintig keer gescoord. Dat er dingen moesten veranderen, accepteerde ik, maar de manier waarop het ging, snapte ik niet. Ik verdiende respect."

Luis Suárez en Lionel Messi bij Barcelona in 2019

Suárez had het gevoel dat hij was afgeschreven. Hij wilde per se laten zien wat hij waard was op het hoogste niveau. Waar kon dat beter dan bij een directe concurrent van FC Barcelona? Nog meer dan anders ging Suárez verbeten op jacht naar succes in La Liga.

Het riep herinneringen op aan de overgang van Johan Cruijff van Ajax naar Feyenoord in 1983. Ajax wilde de 36-jarige Cruijff niet meer en zwaar beledigd vertrok die naar de concurrent uit Rotterdam. Met de landstitel nam Cruijff op de ultieme manier wraak. Suárez is nog één zege verwijderd van eenzelfde prestatie.

Stand aan kop La Liga

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl