NOS SportAangepast

De Boer snelste in series 50 meter vrij; ook Kromowidjojo soepel door

De Boer en Simons ondanks zwembroekproblemen door op 50 meter vrij

Op de EK zwemmen in Boedapest hebben Thom de Boer en Kenzo Simons zich tijdens de ochtendsessies geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vrije slag. Ook Nyls Korstanje kwam de series goed door en zwom de olympische limiet op de 100 meter vlinderslag.

Bij de vrouwen bereikten Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard de halve finales op de 50 meter vlinderslag. Op de 50 meter schoolslag wist Rosey Metz zich voor de volgende ronde te plaatsen.

Estafetteploeg naar finale

Op de 4x100 meter vrije slag voor gemengde teams drong het Oranje-kwartet door tot de finale, die vanavond op het programma staat in Hongarije.

In de series noteerden Stan Pijnenburg, Luc Kroon, Marrit Steenbergen en Kim Busch de derde tijd (3.27,34). Italië en Polen waren minder dan een seconde sneller dan de Nederlandse ploeg.

In 2017 zwom Nederland in hetzelfde zwembad een Europees record, dat nog altijd staat. Namens Nederland kwamen toen Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Ben Schwietert en Kyle Stolk in actie.

De Boer snelste in series

De Boer, houder van het Nederlands record (21,74), ging op overtuigende wijze naar de halve finales van de 50 meter vrij, die vanavond zijn. Hij was in de series de snelste van 69 deelnemers met 21,76.

De Boer was misschien nog wel iets sneller geweest als zijn zwembroek goed had gezeten. "Ik wilde mijn zwembroek voor de start strakker aantrekken, maar het touwtje brak. Hij zat dus niet zo strak. Maar ik heb gewoon geracet en het ging goed", aldus De Boer na zijn race.

Ook Simons met zwembroekgedoe

Kenzo Simons plaatste zich met 22,13 als twaalfde voor de halve finales. Ook Simons had gedoe met zijn zwembroek: "Ik voelde voor de start mijn broek een beetje scheuren. Dus dat bouwde heel veel spanning op. Maar de race ging wel heel lekker."

Voor Jesse Puts, die op deze afstand al verzekerd is van de Olympische Spelen, viel het doek met een tijd van 22,28. Ook Stan Pijnenburg (22,35) redde het niet.

Korstanje zwemt olympische limiet

Nyls Korstanje drong als zevende door tot de halve finales op de 100 meter vlinderslag. Met zijn tijd van 51,83 voldeed hij aan de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio.

Korstanje zwemt olympische limiet: 'Ik ben de gelukkigste man op aarde'

Joeri Verlinden stelde teleur met de 35ste tijd: 52,87. Hij miste de halve finales, die vanavond zijn, met maar liefst 0,66.

Kromo en De Waard naar halve finales

Op de 50 meter vlinderslag plaatsten Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard zich voor de halve finales. Kromowidjojo zwom met 25,88 de tweede tijd in de series. De Waard noteerde de zevende tijd (26,11).

Ranomi Kromowidjojo

Kim Busch kwam tot de elfde tijd (26,32), maar omdat er per land slechts twee zwemsters in de halve finales mogen starten, werd ze uitgeschakeld. Ook Tessa Giele redde het niet (27,41).

Metz door op 50 meter schoolslag

Op de 50 meter schoolslag haalde Rosey Metz de halve finales. Haar 30,63 was de achtste tijd in de series.

Anna Louise Palmans (31,55) en Tes Schouten (31,82) schaarden zich niet onder de snelste zestien, die vanavond in actie komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl